Početna Događanja Desanka Rajhle Srbima pokazala spomenik palim srpskim vojnicima u Ulmu

Desanka Rajhle Srbima pokazala spomenik palim srpskim vojnicima u Ulmu

Upokojena Desanka Desa Rajhle ispred spomenika palim Srpskim vojnicima u Ulmu, ispred koga je punih 65 godina palila sveće
Foto: K. Krstić-Tadić

Preko upokojene tetka Desanke Dese Rajhle, sredinom osamdesetih se saznalo da postoji Srpsko vojničko groblje u Ulmu. Njoj ga je pokazao suprug Nemac, davne 1946. godine. Nepune četiri decenije od kada joj je suprug pokazao spomenik, tetka Desa je u razgovoru sa Srbima iz Ulma i okoline primetila, da niko nije znao za to groblje. Iznenađena, otišla je do sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Štutgartu Slobodana Miljevića, koji je tada opsluživao i grad Ulm i pokazala mu i spomenik i groblje. Od tada sveštenici Srpske pravoslavne crkve redovno održavaju parastose.

Desanka Desa Rajhle, rođena Anđelopoj, došla je iz Mostara za Nemačku 1946. sa svoje 24 godine. Sve vreme od dolaska za Nemačku pomagala je decu svoje braće i sestara. Još za vreme drugog svetskog rata, ustaše su joj odvele i zaklale oca i najstarijeg brata i od tada je počela da pomaže svojim ukućanima kako bi preživeli. Nastavila je to da radi i kada je došla u Ulm, pa su mnogi njeni bratanci i sestrići našli topli dom i veliku pomoć od njihove tetka Dese, posebno za vreme ratnih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Do svoje 90. godine redovno je posećivala srpsko groblje i redovno je odlazila za Mostar. Umrla je u 95. godini u Ulmu, okružena svojim najmilijima, koji su pazili na nju, kao što je ona pazila na njih.