Početna Događanja Morava iz Štutgarta proslavila Bele poklade

Morava iz Štutgarta proslavila Bele poklade

Maskirani najmlađi Moravci
foto: SHKD Morava

Članovi srpsko-humanitarnog i kulturnog društva „Morava“ iz Štutgarta i ove godine su po starom srpskom običaju proslavili Bele poklade pred Vaskršnji post. Prostorije udruženja bile su prepune, jer ovo je slavlje za sve članove i prijatelje, za stare i mlade i divna prilike da se jedno lepo poslepodne provede uz pesmu, igru, veselje i dobru zakusku.

Pohvala generalnom konzulu

Humanitarni rad na prvom mestu
foto:SHDK Morava

Predsednik Nebojša Antić i sekretar Siniša Burgić pozdravili su sve prisutne kao i generalnog konzula Republike Srbije Božidara Vučurovića sa njegovim saradnicima. Predsednik Morave Antić iskoristio je ovu priliku da se zahvali generalnom konzulu Vučuroviću na pomoći oko slanja donacije ovoga udruženja, 50 invalidskih kolica za decu ometenu u razvoju u Domu u Veterniku. „Generalni konzul se zajedno sa osobljem konzulata potrudio da se dobije sva neophodna dokumentacija od naših vlasti i to u najkraćem roku, kako bi naša donacije stigla što brže na odredište“ istakao je Nebojša Antić najavivši pri tom i sledeću humanitarnu akciju – kupovinu bolničkih kola.

Zahvalnost članovima uprave

Za ove akcije predsednik Morave se posebno zahvalio blagajnici Ljubici Pantić kao i potpredsednici Diani Gregović, koje su se angažovale da se prikupi što više donacija za ove humanitarne poduhvate.

Veselo i opušteno
foto: SHKD Morava

Nakon zvaničnog dela prešlo se i na slavlje. Atmosfera je bila fantastična. Deca, a i odrasli su po starom srpskom običaju na ovaj dan bila maskirana. Šašavi kostimi su dodatno uticali na dobro raspoloženje kao i pesma i igra svih prisutnih. „Lepo je bilo videti naše mlade roditelje, nekadašnje igrače, koji su došli da sa svojom decom proslave Bele poklade. Takođe je lepo bilo videti se i sresti sa našim starijim članovima, sada penzionerima. I kako rekoše oni koji su uvek naša verna publika da dolaze ovde kod nas jer se osećaju kao da su među svojom rodbinom. Zar može biti lepšeg komplimenta od ovoga?“ sa oduševljenjem je istakla prva predsednica Morave i jedan od osnivača ovoga društva Vera Gregović.  

Predsednik Nebojša Antić i pevač Boban
foto:SHKD Morava

Kao i prethodnih godina tako su se i ovoga puta mlade majke takmičile koja će napraviti bolju pitu ili kolač, a kuhinja je bila na svom uobičajenom nivou, perfektna.  Stari znanci, Maki i Boban su svojim pesmama razgalili duše i starih i mladih. Veselo i u veoma prijatnoj atmosferi provelo se jedno prelepo i nezaboravno poslepodne, podsetivši na običaje svojih preka pred Vaskršnji post.