Početna Događanja Osnovana guslarska sekcija u Sindelfingenu

Osnovana guslarska sekcija u Sindelfingenu

Članovi guslarske sekcije u SKC Sindelfingen
Foto: arhiva S. Ivanović

Srpski kulturni centar Sindelfingen (SKC) iz Sindelfingena nadomak Štutgarta ne samo da je uspešan i masovan već se uprava trudi da svojim članovima ponudi što više aktivnosti, koja imaju veze sa Srbijom i kako članovi vole da kažu „sa svim srpskim zemljama“. U prostorijama Centra održava se svakog petka nastava na srpskom jeziku a potom i trening folklora gde su članovi podeljeni u četiri sekcije.

Sekciju vodi S. Ikanović

Nova aktivnost i nova sekcija SKC je guslarska. Guslarska sekcija i škola Đorđija Đoke Koprivice je počela sa radom ove nedelje. Prvi utisci su veoma pozitivni. „Predivna muzika našeg srpskog naroda, koja podržava i održava kulturno nasleđe je među nama. Zaista smo ponosni što i ovakvu vrstu druženja ponudili našim članovima, ali i svim drugim ljudima koje žele da nauče puno toga o najstarijem srpskom instrumentu, koji je sačuvao toliko divnih priča i preneo ih sa kolena na koleno. Već nakon prvog susreta smo ustanovili da je sviranja gusala i učenje divnih epskih pesama samo preporuka za ostale. Svi koji žele da budu sa nama dobro su došli“, istakao je predsednik SKC Sindelfingen Saša Ivanović.

Veliku čast guslarskoj sekciji ukazao je i Cvetko Cvijetić, stari narodni guslar iz Nevesinja, koj je član SKC Sindelfingen od 1976. godine i koji je obećao da dolaziti svakog četvrtka da se druži sa svojim mladim kolegama guslarima i da svira i peva.

Časove srpkog izvornog pevanja i gusala vodi guslar Siniša Ikanović. Mesto održavanja su prostorije Srpskog kulturnog centra Sindelfingen Bahnhofstr. 14 71063 Sindelfingen. Guslarska sekcija se održava četvrtkom od 19.-21h.