Početna Događanja Proslava Svetoga Save u Zingenu

Proslava Svetoga Save u Zingenu

Slavksi obred u Zingenu
Foto: arhiva SPC Filingen

Svetosavska akademija u Zingenu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg održana je u sali crkvenog centra Mihaels kapele u prisustvu sveštenika Milenka Markovića, učiteljice Srpske dopunske škole Biljane Anđelković, učenika dopunske nastave na srpskom jeziku i nastave veronauke, kao i većeg broja vernika i građana ovoga grada sa okolinom. Iako je „Svetosavlje“ najviše okrenuto školi i prosveti ono je veoma prisutno i rado se slavi u srpskom rasejanu. Slavljenjem Svetoga Save utičemo na sadašnje i buduće generacije, za koje želimo da budu bolje nego mi, mišljenja su Srbi iz mnogih gradova širom rasejanja, između ostalih i iz Zingena.
Nakon liturgije, besede i osvećenja slavskih obeležja ovogodišnjih domaćina članova porodice Dragojlović svi prisutni su otpevali Svetosavsku himnu.

Deo učenika učiteljice Biljane Anđelković u Zingenu
Foto: arhiva SPC Filingen

Đaci učiteljice Biljane Anđelković recitovali su pesme posvećene prvom srpskom svetitelju i prosvetitelju. Kroz prigodne sadržaje oni su podsetili na značaj dela i života Svetog Save, ali i onog što nam je ostavio za budućnost. Srbi u ovom delu Švarcvalda rado neguju običaje i tradiciju svoga naroda, sa ponosom pričaju o svojim pretcima i decu šalju u Srpsku dopunsku školu, jer smatraju da tamo mogu daleko više da nauče o zemlji svojih roditelja, baka i deca, nego u svojoj porodici. Želja im je takođe da se deca međusobno upoznaju i druže. Sa njima rado odlaze na službe i poštuju svoju veru. Protoprezviter –stavrofor Milenko Marković im se od srca zahvalio na pomaganju svoje crkve i parohije.

I maleni su spremili recitacije o Svetome Savi
Foto: arhiva SPC Filingen