Početna Kultura Sedam godina od smrti Miće Orlovića

Sedam godina od smrti Miće Orlovića

Mića Orlović prvi voditelj prvog Dnevnika
Foto: arhiva RTS

Na današnji dan pre sedam godina (13. februara 2013.) u Beogradu je preminuo čuveni srpski novinar, voditelj, urednik, prvi voditelj prvog Dnevnika prvog dana emitovanja programa Televizije Beograd – Milivoje Mića Orlović. Malo je osoba poput Miće Orlovića koga su svi voleli i prijatelji i rodbina i drugari i kolege i gledaoci a posebno Valjevci. Decenijama je bio poznat po karakterističnom dubokom glasu i savršenoj dikciji. Za sada je jedina ličnost za koga stoji u knjizi Istorija srpske kulture „Nezaobilazan je, kao spiker i voditelj, Miloje Mića Orlović, s kojim su gledaoci poistovećivali našu televiziju“

Rođen je u Valjevu 28. maja 1934. a odrastao u Prištini. U gradu na Kolubari završio je čuvenu Valjevsku gimnaziju, a u Beogradu Filološki fakultet. Karijeru je započeo kao student u radiju Studentski grad. Iskustva je sticao u Radio Beogradu, a na Televiziji, gde je postao jedan od njenih najpoznatijih i najboljih voditelja. Na talasima Radio Beograda prvi put se oglasio 15. oktobra 1957. godine kao reporter s fudbalske utakmice OFK Beograd – Napredak Kruševac. Bio je standardni reprezentativac studentske košarkaške reprezentacije Jugoslavije koju je tih godina oformio i sa uspehom vodio Ranko Žeravica.

Novinar, voditelj, urednik, glumac, nosilac mnogih nagrada…
Milivoje Mića Orlović

Tokom svog radnog veka uradio je veliki broj radijskih i televizijskih reportaža, intervjua i emisija. Kvizovi su mu bili posebna ljubav. Stekao je veliku popularnost kao voditelj kvizova, a učestvovao je i u realizaciji dva kviza: „Ginis“ i „Istorija srpskog naroda“. Kao glumac oprobao se u 17 domaćih i stranih filmova. Važio za jugoslovenskog Džona Vejna. Filmski debi je imao 1961. godine u ostvarenju „Karolina Riječka“, a poslednju ulogu je ostvario 2006. godine u TV seriji „Ljubav, navika, panika“.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, među kojima se izdvajaju: Nagrada za životno delo Udruženja novinara Srbije, Nagrada za životno delo Radio-televizije Beograd, Nagrada za životno delo Internacionalnog festivala reportaže INTERFER, Nagrada Radio Smedereva za negovanje pravilnog govora i očuvanje lepote jezika u elektronskim medijima „Branislav Mane Šakić“ i Nagrada Zlatni beočug Kulturno-prosvetne zajednice Beograda. Dobitnik je Ordena rada sa zlatnim vencem.  Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nagradu „Press –vitez – Mića Orlović“.

Preminuo je 13. februara 2013. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Doprinos Miće Orlovića nacionalnoj kulturi, prepoznat i za života, nije zaboravljen ni posle njegove smrti.  Na inicijativu RTS-a, povodom 60 godina Televizije u Srbiji, jedna ulica na Opštini Savski venac u Beogradu nosiće njegovo ime.   22. avgusta 2019. godine otkriven je spomenik Mići u čast ispred zgrade RTS u Takovskoj 10. Jedino grad Valjevo nikako da se oduži svom velikanu. Predstavnicima gradskih vlasti su u više navrata obećavali i članovi porodice i prijatelji Miće Orlovića da mu se dodali bar ime jedne ulice u Valjevu. Obećano je, kako kažu više puta, ali je na tom obećanju ostalo.