Početna Događanja U Beču o Leskovcu i modernoj Srbiji

U Beču o Leskovcu i modernoj Srbiji

dr Zoran Rakić (desno) sa prisutnima na promociji i
predsednikom Prosvjete Austrijaa (levo) prof Srđanom Mijalković
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

U organizaciji SPKD  Prosvjeta Austrija u Sabornom hramu sv. Save u Beču na Sretenje održana je svečanost i promocija knjige „Tradicija i modernizacija: Leskovac i novi krajevi“, autora dr Zorana Rakića. Ovaj divan događaj upotpunili su članovi Malog hora Prosvjete i flautistkinja Emina Kokorić.

Nastup najmađih: članovi Malog hora Prosvjete na delu
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

Predsednik Prosvjete prof. Srđan Mijalković, inače poreklom Leskovčanin, naglasio je da otvarajući promociju „da je knjiga dragoceni doprinos proučavanju nastojanja novovekovne srpske države da pokretanjem modernizacijskih procesa napravi otklon od tegobne prošlosti“. On je ocenio da je jedan od bisera u nizu modernizacionih uspeha i napretka srpske države upravo privredni i društveni uzlet Leskovca, iako je ovaj grad, kao i ostali u Novim krajevima, ušao u državni okvir Srbije sa zakašnjenjem od skoro pola veka.

Domaćin Mijaklović i gost Rakić

Osim o izvodima iz ove knjige, koja iscrpno daje i politikološko–sociološki pregled okolnosti koje su prethodile modernizacijskom uzletu Leskovca i juga Srbije, dr Zoran Rakić autor knjige, novinar i publicista govorio je na ovom skupu i o modernizacijskom putu i istoriji Srbije, kao jedne od mladih balkanskih nacija 19. veka.

Deo prisutnih u hramu sv. Save u Beču
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

„Presudnu ulogu u modernizaciji balkanskih nacija, pa i srpske, imala je država. Ona je bila jedini modernizator, sa manjim ili većim uspehom, u zavisnosti od perioda u kojima su dominirale pojedine političke opcije. Ipak, Srbiju je, u najvećoj meri, oblikovala politika tada aktuelnih vlasti, iako se savremeni autori slažu u oceni da je tu reč o modernizaciji bez modernosti, odnosno insistiranju na njenoj tehnološkoj dimenziji, što je kasnije ipak uslovilo značajan ekonomski, socijalni i kulturni napredak celog tadašnjeg društva“, kazao je Rakić. Brojna pitanja i komentari radoznale publike predstavljala su drugi deo promocije, koji je pokazao da za ovu temu vlada veliki interes. Na kraju, predstavnik studenata iz OSSI, Miloš Nikolić, pozdravio je prisutne i istakao odličnu saradnju sa Prosvjetom, izrazivši nadu da će i budući projekti proteći u zajedništvu i ovako dobroj i pozitivnoj atmosferi.

Sve zasenila flautistkinja
Emina Kokorić
Foto: arhiva SPKD Prosvjeta

Promociji knjige „Tradicija i modernizacija: Leskovac i novi krajevi“ prisustvovali su članovi diplomatskog kora, konzuli Ambasade Republike Srbije u Beču Stana Končarević i Milica Vučković, zatim konzul Ambasade BiH u Beču Davorka Samardžija, predstavnici Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), sveštenstvo hrama Svetog Save, predstavnici srpske zajednice. Posle promocije usledila je degustacija vrhunskih vina Vinarije Mikić.