Početna Događanja Akcija Negujmo srpski jezik po treći put održana u Bernu

Akcija Negujmo srpski jezik po treći put održana u Bernu

Gošća iz Beograda Sanja Matijašević Ćirić predstavlja svoju knjigu
Foto: arhiva ambasade RS u Bernu

Već treću godinu za redom u ambasadi Republike Srbije u Bernu je održana akcija Negujmo srpski jezik. Kulturni događaj je bio neposredno pre proglašenja vanrednoj stanja i zabrane okupljanja. U okviru ove akcije održana je i promocija knjige za decu Tajne zelenog solitere, književnice Sanje Matijašević Ćirić.

Kao i prethodnih godina glavni učesnici su bili učenici Srpske dopunske škole iz Švajcarske, sa svojim nastavnicima i roditeljima. Oni su došli iz svih delova Švajcarske, pokazujući time dodatno poštovanje prema kulturi svojih predaka i samom srpskom jeziku. Ovom lepom kulturnom zbivanju prisustvovala je kao i prošle godine i koordinator Obrazovno vaspitnog rada u inostranstvu Biljana Bukinac.

Zainteresovani učenici čitaju knjigu
Foto: arhiva ambasade RS u Bernu

Program je otvorila ataše za kulturu pri srpskog ambasadi u Bernu Natalija Gunjić. Zahvalila se prisutnima na interesovanju i višegodišnjem učestvovanju u ovoj značajnoj akciji očuvanja i negovanja srpskog jezika. Ujedno je pozvala roditelje i nastavnike da zajedničkim angažovanjem nastave da kod najmlađih generacija ukazuju na značaj negovanja i zaštite srpskog jezika i ćiriličnog pisma. „To je od fundamentalne važnosti za očuvanje srpskog identiteta u rasejanju, ali i osnova za njihov dalji lični i profesionalni razvoj. Podižući svest o njihovim korenima, deci ćemo dati dobar pelcer za sticanje budućih znanja i veština, koje će jednog dana primeniti i u otadžbini“, naglasila je Natalija Gunjić.

Deo prisutnih u svečanoj sali srpske ambasade u Bernu
Foto: arhiva ambasade RS u Bernu

Sanja Matijašević Ćirić, pisac za decu i profesor fizike iz Beograda, predstavila je svoju sedmu knjigu iz serijala Igrom do znanja, Tajne zelenog solitera. Cilj toga dela je da kod dece podstakne empatiju prema ljudima i životinjama, kao i svest o zaštiti životne sredine. Pored knjige Tajne zelenog solitera, govorila je i o knjizi Svako mudro dete poslovicu rasplete, čiji je jedan od koautora. To delo predstavlja bogatu baštinu srpskih narodnih poslovica. Koautorka je ukazala na potrebu negovanja i očuvanje samog srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Potpisivanje knjige
Foto: arhiva ambasade RS u Bernu

Nedavno pristigli ambasador republike Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić se takođe obratio svima a posebno deci, što vole, neguju i čuvaju lepotu srpskog jezika i ćirilice. Ambasador je naglasio je ćirilica jedno od najsavršenijih pisama na svetu. Istakao je spremnost ambasade da nastavi sa pružanjem podrške Dopunskoj školi na srpskom jeziku i pozvao prisutne da podstaknu svoje prijatelje i rođake da u što većem broju upišu decu u srpsku školu. Prisutnima se obratila i sekretar udruženja roditelja centralne Švajcarske Dragana Kojić.

U toku dvočasovnog druženja prikazana su i dva kratka filma na temu prijateljstva, koji su pripremili đaci iz kantona Cirih. Profesor Sandro Aleksić program je obogatio poznatim melodijama na gitari.

Novi ambasador je podelio udžbenike koje je obezbedila Uprava za saradnju sa dijasporom. Tu veliku akciju u sadanji sa Upravom je realizovala koordinatorka Biljana Bukinac. Nabvaljeni su udžbenici za učenike od 1. do 4. razreda i lektire za učenike od 5. do 8. razreda.

Nakon završetka regularnog dela programa upriličeno je posluženje i druženje svih prisutnih. Divne priče i stvaranje novih prijateljstva su bile u prvom planu kao i dogovorili o daljim planovima i akcijama.