Početna Događanja Reakcija na gostovanje KUD Kopaonik iz Leposavića sa Kosova i Metohije

Reakcija na gostovanje KUD Kopaonik iz Leposavića sa Kosova i Metohije

Oduševili Srbe u Baden-Virtembergu _još se priča o koncertu igrača KUD Kopanik iz Leposavića
Foto: Rasejanje. info

Nedelju dana nakon gostovanja igrača KUD Kopaonik iz Leposavića sa Kosova i Metohije u okolini Štutgarta i dalje se priča o njihovom koncertu. Mnogi, koji su imali priliku da ih gledaju, su oduševljeni – ne samo igrom i pesmom, već i lepotom mladih koji su igrali.

“Takav entuzijazam i ljubav prema Kosovu i Metohiji mogu da prenesu samo ta deca, koja su ostala na zemlji naših predaka. Žive u neizvesnosti i ne znaju šta ih sutra čeka, a opet su puni optimizma i brane svoju zemlju”, izjavio je Branko Đurić iz Gepingena, takođe rodom sa Kosmeta, iz Kosovske Mitrovice. “Svi sa kojima sam pričao su rekli da bi ostali na Kosmetu i jedino što mogu da kažem je – bravo deco!”, dodao je Branko Đurić, koji je ni sam ne zna koliko humanitarnih paketa prevezao svojom autobuskom linijom iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg za Srbiju i Kosmet.

Branko Đurić sa suprugom Ljiljom
Foto: Rasejanje.info

On je mišljenja da bi češće trebali da nastupaju među našim narodom i da bi „mi u rasejanju trebali da vidimo njihovu hrabrost, volju, odlučnost i da se zapitamo da li dovoljno činimo za Kosovo i Metohiji i samu Srbiju“, rekao je Branko Đurić uz komentar da je tu da pomogne. Samo onda kada treba da ode na godišnji odmor Branko vikendom ne vozi za Srbiju i koliko mu je ovaj događaj bio važan govori podatak da je upravo preko vikenda ostao u Nemačkoj.

Vera Gregović sa mladima KUD Kopaonik iz Leposavića
Foto: Rasejanje.info

„Drago mi je što smo imali čast da nam gostuje folklorno društvo Kopaonik iz Leposavića. Svojim umetničkim umećem, kroz pesmu i igru, prošetali su nas po Kosovu i Metohiji i uspeli da nam dočaraju svu lepotu i šarolikost našeg južnog dela Srbije. Na Kosovu i Metohiji u današnjim uslovima nije lako očuvati svoju tradiciju i kulturu, ali ovoj deci to u potpunosti uspeva, što su nam ovim predivnim koncertom i pokazali. Hvala im”, dodala je Vera Gregović iz Štutgarta.

Za Jelenu Jelić, nedavno pristiglu iz Srbije u okolinu Ludvigsburga kraj Štutgarta, prizor je bio za pamćenje. „Lično mi je žao, što se nisam bolje organizovala i što mladima nisam nešto kupila. I žao mi je, što nismo više novca prikupili za tu našu decu, a zaslužili su. Moji roditelji su kao deca otišli sa Kosova i Metohije. Ja tamo nikad nisam bila, ali bih jako volela da odem. Slušala sam od moje mame, kako je ona kao dete igrala i nekako sam i nju videla u svim ovim igrama. Posebno me je dirnula pesma ‘Za Srbiju na Kosovu’, jer ona govori sve – da je svim Srbima, koji su ostali na Kosovu, jako važno da Kosovo i dalje bude sastavni deo Srbije. Trebalo bi da svi, ali bukvalno svi Srbi koji postoje posete Kosovo i Metohiju i popričaju sa Srbima koji su dole ostali pa da vidimo da li bismo pričali da je Kosovo nezavisno”, naglasila je Jelena.

Mara Ostojić, takođe iz Štutgarta izjavila je da je koncert bio divan, pun emocija i da bi ga rado ponovo gledala. „I to ne samo KUD Kopaonik iz Leposavića, već i ostala naša društva sa Kosova i Metohije. Zaista je lepo videti puno mladih i veselih lica, iako znamo da uslovi u kojima žive nisu ni malo povoljni“.

Ostojić Mara, Miloš Obradović i Milanka Mijić
Foto: Rasejanje.info

I za njenu prijateljicu Milanku Mijić koncert je bio veoma emotivan i pun nostalgičnog osećanja. „Za sve one koji su se borili i svoj život ostavili za Kosovu i Metohiji i koji se i danas bore da ono bude srpsko – od srca im hvala!“

“Žao mi je što nije bilo mnogo mogućnosti da deca više pričaju među sobom, jer su i pripreme za koncert, a i sam nastup zahtevali puno vremena, ali sam za to da oni ponovo budu među nama i da se naši mladi odavde više druže sa njima. Ja bih lično voleo, da naše društvo Nikola Tesla iz Frajburga ostvari saradnju sa njima“ izjavio je predsednik društva Branko Drakulić.

Činjenica je, da su ovim koncertom uprava i igrači KUD Kopaonik iz Leposavića pokrenuli mnoge emocije kod Srba u ovom delu Nemačke, koji su u više navrata protestima jasno stavljali nemačkoj javnosti do znanja, da se mora zaustaviti progon Srba sa Kosova i Metohije. Podsećanja radi, u toku bombardovanja Jugoslavije Srbi u Štutgartu su 78 dana neprekidno demonstrirali u centru grada na Šlos placu, a organizovali su i velike demonstracije protiv progona Srba sa Kosmeta i potom i zbog otimanja srpske teritorije Srbima.

Tekst o nastupu gostiju sa Kosova i Metohije možete naći pod imenom “Za Srbiju na Kosovu