Početna Vesti Neophodno prijavljivanje na let iz Pariza za Srbiju

Neophodno prijavljivanje na let iz Pariza za Srbiju

Avion Er Srbije u organizaciji Vlade Republike Srbije poleteće u četvrtak 16. aprila u 7 časova iz Beograda za Pariz da odveze francuske državljane kao i strane državljane koji poseduju dozvolu boravka u Francuskoj. Sa druge strane iz Pariza vratiće putnike za Beograd. Svi koji žele da otputuju bilo za Francusku ili za Srbiju su u obavezi da se jave svojim ambasadama u Beogradu i Parizu i to najkasnije do srede 15. aprila do 12 časova mejlom. Za francuske državljane, kao i one koji imaju dozvolu boravka u Francuskoj mejl adresa ambasade u Beogradu je fslt.belgrade-amba@diplomatie.gouv.fr Potrebno je da se navede svoje ime prezime, datum rođenja i mesto, broj pasoša ili lične karte i do kada važi, kao i broj mobilnog telefona i mejl adresu (ukoliko je primenljivo). Sa druge strane brojevi telefona srpske ambasade u Parizu su + 331 / 40-72-24-24, + 331 / 40-72-24-17 mejl adrese ambassade.paris@mfa.rs i konzularno.pariz@mfa.rs (adresa je 5, Rue Leonard de Vinci, 75016 Paris). Iste podatke treba da navedu i srpski državljani da bi se vratili za Srbiju.

Let je besplatan. Svaki putnik ima pravo na čekirani prtljag težak 20 kilograma i 8 kg kao ručni (prtljag). Prijavljivanje na aerodromu je najmanje sat i po pre poletanja.

Ovaj let iz Beograda je namenjen francuskim državljanima, stranim državljanima koji poseduju dozvolu boravka u Francuskoj kao i svim licima koja putuju u tranzitu preko aerodroma Roasi-Šarl de Gol i koja o tome imaju dokaz (avionsku kartu sa polaskom sa aerodroma Šarl de Gol).

Iz Francuske let je namenjen državljanima Srbije kako bi se vratili u svoju zemlju.

Osobe koje su stigle u Srbiju posle 14. marta i koje su po nalogu srpskih vlasti u izolaciji ne mogu da putuju ovim letom.

Osobe starije od 65 godina kao i osobe koje bi morale da se kreću tokom zabrane kretanja moraju da imaju posebno odobrenje ministarstva unutrašnjih poslova kako bi bile izuzete od mere zabrane kretanja (odobrenje za njih pribavlja ambasada). U tu svrhu obavezno dostaviti ambasadi svoju adresu (u Srbiji), podatke o vozaču – JMBG ili broj pasoša, kao i broj registarskih tablica automobila kojim će ih dovesti do aerodroma.

Od 6. aprila 2020, za dolazak na francusku teritoriju, bilo da se u njoj boravi ili da je osoba u tranzitu (na teritoriji i kontinentalne Francuske i njenih prekomorskih teritorija), obavezno je potrebna potvrda za međunarodno putovanje. Treba da se pokaže avio kompaniji pre ukrcavanja na let.

Uz tu potvrdu, u samoj Francuskoj potrebna je dozvola za kretanje. Više informacija i potrebni formulari nalaze se na sajtu: https://rs.ambafrance.org/COVID-19-najnovije-informacije