Početna Događanja Aktivnosti članova HO Nemanjići Tićino u maju mesecu

Aktivnosti članova HO Nemanjići Tićino u maju mesecu

Bolnički kreveti poslati u zdravstvene centre u Gradiški, Doboju, Užicu i Prijedoru
Foto: arhiva Nemanjići Tićino

Humanitarna organizaciji Nemanjići Tićino iz Švajcarske za 11 godina postojanja uputila je pomoć svome narodu u vrednosti od preko 400.000 franaka. Pomoć je stigla za 610 porodica i pomognuto je 2400 dece. Samo u maju mesecu imali su niz akcija.

Članovi Nemanjića Tićino su u saradnji sa crkvenom opštinom Tićino, članom zajednice Miće Vukića iz Kjasa kao i uz angažovanje srpskog naroda u kantonu Tićinu, prikupili i transportovali specijalne bolničke krevete i raznu medicinsku opremu za bolničke centre u Srbiji i Republici Srpskoj. „Zahvaljujući odličnoj saradnji sa zdravstvenim centrima u kantonu Tićino naša zajednica došla je u priliku da pomogne naše zdravstvene ustanove u otadžbini. Preko 150 bolničkih kreveta je već stiglo u zdravstvene centre u Gradiški, Doboju, Užicu i Prijedoru. U narednim danima planirane su nove pošiljke i za druge gradove. Naša Crkvena Opština u saradnji sa svim organizacijama koje okupljaju naš narod u kantonu Tićino kao i sa svim zainteresovanim pojedincima nastaviće da radi na sličnim projektima kojima se na direktan način pomaže našem narodu u otadžbini“, istaknuto je u humanitarnoj organizaciji Nemanjići Tićino. Početkom meseca je

Pomoć članova ove organizacije stigla je i do četvoročlane porodice Vidović iz Zvornika. Milko i Zorica su roditelji Angele i Miloša. Pre par meseci Milko se razboleo, imao je dve operacije i zbog nemogućnosti kretanje izgubio je posao. Podstanari su bez nikakvih novčanih primanja. Usled borbe za ozdravljenje i teške finansijske situacije članovi Nemanjića Tićino su pomogli kako bi se prebrodili teški trenuci i kako porodica ne bi ostala na ulici. Pored plaćanja računa kupljeni su i lekovi. U narednom periodu će im se ponovo pomoći.

Pomoć je otišla i u ruke porodice Jović iz Lokanja u Republici Srpskoj. Slavica i Jovica imaju sedmoro maloletne dece. Preživljavaju od minimalne plate koju Jovica zaradi kao vozač autobusa i dečijeg dodatka. Ova porodica pokušava da opremi prostorije kuće, koju je napravila pre par godine, jer njih devetoro deli dve sobe. Dragica, Dalibor, Milada, Nataša, Nevena, Vojislav i Saša zajedno sa svojim roditeljima se toplo zahvaljuju na hrani koja im je donirana kao i na sredstvima za higijenu. Takođe i njima će u narednom periodu ponovo pomoći jer im je hrana najpotrebnija.

U maju mesecu pomoć je stigla i za petočlanu porodicu Kulić iz Zvornika. Drago Kulić automehaničar sa suprugom Marijanom frizerom ima troje maloletne dece: Mihajla, Dragicu i Marka. Dragica na žalost od rođena ima zdravstveni problem (krivenja prstića) a u međuvremenu je se i kod Marka javio problem bronhoopstrukcije. Veći deo vremena provodi u bolnici i majka ne može da radi jer je stalno uz malu deci. Kulići su podstanari, žive u lošim uslovima. Članovi Nemanjići Tićino su im pomogli nabavkom hrane i sredstava za higijenu a u kasnijem periodu će im zameniti i dotrajali šporet.

Aktivisti Humanitarne organizacije Nemanjići Tićino iz centralne BiH posetili su porodicu pravoslavnog sveštenika u Zenici jereja Marka Maleša. Njegova supruga, popadija Stana donela je na svet trojke, tako da dom porodice Maleš sada krasi šestoro dece: Dušan 12, Stefan 10, Milica 3, i devetomesečne trojke Marija, Dušica i Nikola. Porodica Maleš je trenutno najbrojnija srpska porodica u tom delu Federacije BiH. Pre građanskog rata u Zenici je bilo 22.000 Srba u Zenici, a sada ih ima jedva hiljadu. Zbog teškog finansijskog i materijalnog stanja Srba, u tom delu Federacije, takođe i njihovi sveštenici dele tešku sudbinu svoga naroda. Predstavnici HO Nemanjići Tićino pomogli su kupovinom hrane za bebe, pelena i namirnica u vrednosti od 385 švajcarskih franaka.

Nijedna od ovih kao i ostalih priča koje su članovi HO Nemanjići Tićino preživeli zajedno sa onima kojima je pomoć potrebna poslednjih 11 godina ih nije ostavila ravnodušnim. Čak naprotiv motivisala ih je da još više pomažu. Ko može i ima volje i želje neka im se pridruži. http://www.nemanjici-ticino.ch