Početna Događanja „Bilo je krajnje vreme da se zabrani ustaško divljanje u Blajburgu“ –...

„Bilo je krajnje vreme da se zabrani ustaško divljanje u Blajburgu“ – Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta iz Austrije

Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete iz Beča
zadovoljan predloženom rezolucijom da se zagrani komemoracija u Blajburgu
Foto: arhiva S. Mijalković

Austrijski parlament izglasao je neobavezujuću rezoluciju kojom od svoje vlade traži da se ubuduće zabrani komemoracija u Blajburgu. Rezoluciju su izglasale sve austrijske parlamentarne stranke, uključujući socijaldemokratski SPO, konzervativni OVP premijera Sebastiana Kurza i liberalni NEOS. Protiv je bila samo desničarsko-populistička Slobodarska stranka (FPO).

„Ovo je za građane Austrije srpskog porekla i Srbe u Austriji posebno važna vest. Bilo je krajnje vreme da se zabrani ustaško divljanje u Blajburgu“ reakcija je predsednika Prosvete Austrija Srđana Mijalkovića. Podsećanja radi SPKD Prosvjeta Austrije se godinama zalagala da se takva manifestacija, sa elementima neonacizma i glotifikacijom ustaštva, zabrani.

„Pozdravljam i maksimalno podržavam inicijativu da se prohrvatska neofašistička manifestacija u Blajburgu, na teritoriji Austrije, najzad zabrani. Verujem da ogromna većina građana Austrije to podržava, a naročito građani srpskog porekla i Srbi koji žive u Austriji“ podvukao je Mijalković, naglašavajući da su upravo da su pripadnici Srpskog naroda bili žrtve genocida u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH).

Zadovoljstvo što su sroko sve stranke u Austriji podržale ideju osim Slobodarske
„Stvar poštovanja žrtvama nacizma i poštovanje elementarnih ljudskih vrednosti“
je iznad svega. Mijalković se nada da će zdrav razum i dalje nastaviti
da preovladava u Austriji
Foto: arhiva S. Mijalković

„U najmanju ruku, bilo je krajnje vreme da se, barem u Austriji koja ima posebnu istorijsku odgovornost, glorifikovanje ustaških i nacističkih zločinaca definitivno prekine. Trebalo je to i ranije. Više godina unazad je i Prosvjeta, a i neke druge organizacije u Austriji, pa i ambasada Srbije u Austriji, protestvovala i upozoravala na tu sramotu i primitivni desničarski pir kome tu nije bilo ni vreme ni mesto“, izjavio je Mijalković sa srpske medije u rasejanju.

Za njega je pozitivno iznenađenje stav i predlog Zelene stranke, koja je inicirala taj predlog, „s obzirom da je ranijih godina njihov deklarativni levičarski i antifašistički program bio vrlo konfuzan i selektivan.  (Setimo se Ursule Lunaček i njenog podržavanja ratnog zločinca Ramuša Haradinaja, kao i skandaloznog negiranja užasnih zločina kosovskih ekstremista nad Srbima)“ naveo je Mijalković i dodao:

„Dobro je i to da su skoro sve stranke podržale ovu inicijativu, ali je jako loše to što Slobodarska stranka nije prepoznala važnost ovog čina i nije to podržala, posebno jer je ranijih godina, pred svake izbore pokušavala da se približi austrijskim građanima srpskog porekla. Očito je da su se mnoge stvari u austrijskoj politici promenile, ali ovo je nešto što bi trebalo da bude iznad politike – stvar poštovanja prema žrtvama nacizma i poštovanje elementarnih ljudskih vrednosti. Nadati se da će zdrav razum i dalje nastaviti da preovladava u Austriji“ dodao je Srđan Mijalković.

Nada i za tablu sećanja na Dianu Budisavljević

Dobra vest austrijskog parlamenta da ubuduće zabrani komemoracija u Blajburgu unela je nadu predsedniku Prosvjete Mijalkoviću da se na tablu sećanja Diane Budisavljević doda da je spasila srpsku decu.

Kao što je portal Rasejanje.info pisao Srbi koji žive u Austriji, uz podršku vladike Andreja i predstavnika srpske ambasade u Beču, uputili su senatu grada Insbruka da se na spomen ploči Diane Budisavljević doda da je spasila srpsku decu.

„Nadati se da će i u Tirolu, u Insbruku pobediti zdrav razum gde jedna jako dobra inicijativa – tabla sećanja na Dijanu Budisavljević i njeno delo – preti da ne bude dovoljno jasna jer su inicijatori zabravili da pomenu istorijske činjenice: da su spašena deca, njih više od deset hiljada, bila srpska deca i da je Dijana spašavala srpsku decu, jer su ona bila gotovo jedine i najveće žrtve genocidnog ustaškog režima u nezavisnoj hrvatskoj državi. Vreme je da sve dođe na svoje mesto“, naglasio je profesor Srđan Mijalković, ispred Prosvjete Austrije.