Početna Škola Nastava na srpskom jeziku u vreme pandemije u pokrajini Baden-Virtemberg

Nastava na srpskom jeziku u vreme pandemije u pokrajini Baden-Virtemberg

Koordinator Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg Tatjana Popović javila se redakciji portala Rasejanje.info, prenevši utiske i sam način odvijanja nastave u ovoj pokrajini. „U vremenu koje je donelo izmene u načinu školovanja i preselilo obrazovanje iz škola u domove učenika, učenje maternjeg jezika, njegove kulture, običaja i istorije dobilo je sasvim drugu dimenziju. Tako je bilo i u dopunskim školama na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Ova nesvakidašnja situacija zatekla je nastavnike na radnim mestima u inostranstvu, neke od njih i odvojene od svojih najmilijih, u trenutku kada je strah bio najjači neprijatelj, jači čak i od nevidljivog virusa, ali one nisu poklekle. Sve vreme su u onlajn učionicama okupljale svoje učenike, realizovale predviđeni plan i program i ujedno bile podrška jedna drugoj“ istakla je Tatjana Popović.

Uvođenje vanrednog stanja zbog pandemije izazvanog virusom korona doveo je, kao što je poznato i do zatvaranja škola. Nastavni tim je bio primoran da se organizuje na novi način. „Početak je izgledao kao da je na tren svet stao. Iako je rad u dopunskoj školi na srpskom jeziku neobičan, zanimljiv i vrlo zahtevan u odnosu na rad u redovnoj školi, činilo se da će biti veoma teško okupiti sve učenike pod jednu kapu i  nastaviti rad sa njima tamo gde se stalo“ prisetila se koordinatorka tih prvih dana.

Oformljena je gugl grupa pod nazivom „Tim nastavnika Baden- Virtemberga“ u kojoj su nastavnice ne samo razmenjivale materijal već „su se nizale reči podrške i ohrabrenja“. Postignut je dogovor oko daljeg rada prelaskom sa neposredne nastave na nastavu na daljinu. „Usvojen je način komunikacije između nastavnika i učenika putem Votsap i Viber aplikacije i imejla kao prelaznog oblika nastave na daljinu, koji i do današnjeg dana pojedini nastavnici koriste kao jedan u nizu vidova komunikacije“, nastavila je sa pojašnjenjem Tatjana Popović.

Sve vreme su razmenjivani nastavni sadržaji između nastavnika kako bi učenici imali što raznovrsniji pristup nastavi kroz kvalitetne nastavne sadržaje. Nemalo 900 učenika Dopunske srpske škole u pokrajini Baden-Virtemberg dobilo je pristup e–učionici putem dostavljenog korisničkog imena i lozinke, vodeći pri tom posebno računa o zaštiti podataka učenika. Rad u elektronskoj učionici postao za nastavnike i učenike novi vid virtuelne komunikacije, koja nastavniku olakšava rad jer nudi veliki izbor nastavnih sadržaja, a učeniku čini nastavu zanimljivijom.

„Bitan segment ovog vida nastave su individualizacije i diferencijacija nastavnog procesa. Njima je moguće svesti neuspeh učenika na najniži nivo ili ga čak potpuno eliminisati, a time pokrenuti motivaciju učenika, koja je za početak dovoljan razlog da nastavnik da sve od sebe. Iz sveukupnog rada je nastala želja velikog broja učenika da učestvuju i u vannastavnim aktivnostima“, istakla je koordinatorka za Baden-Virtemberg.

Od samog početka nastave na daljinu, nesebičnu podršku u profesionalnom i ljudskom pogledu nastavnicima i deci pružilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, pod čijim se pokroviteljstvom odvija nastava na srpskom jeziku u inostranstvu. Osim što su nastavnice dobijale precizne smernice i uputstva za rad, nije izostala ljudska reč podrške i ohrabrenja. Uz njih, nastavnike u tuđoj zemlji, kao i uvek do sada, bio je Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu, na čelu sa generalnim konzulom Božidarom Vučurovićem. Za svu podršku i razumevanje, nastavnice svima upućuju reči zahvalnosti, posebno zbog toga što su u ovom teškom vremenu pokazali i dokazali  da su jedan tim.

„Svako vreme u životu ima svoje dobre i loše strane. Kada pomislimo da je situacija u kojoj smo se našli  nepremostiva, da je izlaz iz nje negde tamo daleko i čini se nedokučiv, onda shvatimo da treba menjati fokus posmatranja. Drugačija percepcija problema svojstvena je pozitivnim kreativcima, sposobnim da u teškim uslovima stvaraju magiju i vrate veru u bolje sutra. Na sreću, pokazalo se da i u uslovima pandemije izazvanom virusom KOVID 19, koja je uzbunila čitav svet, ima mnogo ljudi koji su svojim zalaganjem doprineli da se problemi u novonastaloj situaciji brzo prevaziđu. Među njima je i naš tim nastavnika. Školska godina se u ovoj pokrajini završava krajem jula. Ostaje da vidimo hoćemo li uspeti da ispunimo želju većine naših đaka da se što pre zagrle i pričaju srpskim jezikom. Nadamo se brzom ispunjenju njihovih želja“, zaključila je Tatjana Popović, koordinator dopunske nastave na srpskom jeziku u Baden-Virtembergu.

Nastavu na srpskom jeziku realizuje tim nastavnika, koji čine Valentina Damjanović,  Jovana Knežević, Biljana Anđelković, Nataša Milenković, Slavica Simić, Slavica Stupar uz koordinatorku Tatjanu Popović.