Početna Događanja Članovi Morave iz Štutgarta organizovali zabavno-radni vikend

Članovi Morave iz Štutgarta organizovali zabavno-radni vikend

Uprava Morave: Nebojša, Siniša, Dijana i LJubica
Foto: arhiva društva Morava

Uprava Srpskog kulturnog i humanitarnog društva Morava iz Štutgarta, treću godinu za redom, organizovala je zabavno-radni vikend. Preko 70 članova i prijatelja ovog društva se uputilo u turističko naselje Zonenmate (Feriendorf Sonnenmatte) kod mesta Zonenbil (Sonnenbühl) u oblasti Švapski Alpi u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Za planirani produženi vikend dogovorili su se da po dve porodice budu smeštene u jednoj kućici, što je za najmlađe bio pravi doživljaj i dodatno večernje druženje.

Mladi zajedno na ručku
Foto: arihva društva Morava

U toku prepodneva, deca i mladi folkloraši, podeljeni u tri grupe su vredno uvežbavali folklorne korake, učili i imali razne sportske aktivnosti. Roditelji su im bili podrška, ali su imali i vremena i za sebe pa su se družili i koristili sve mogućnosti koje im je ovo mesto ponudilo. Članovi uprave su razgovarali i pravili planove o narednim zadacima, nastupima, postavljanju novih koreografija kao i putu za Beograd, na Evropsku smotru srpskog folklora. Iako vreme nije poslužilo, pošto je iznenada pao sneg, raspoloženje se nije dalo pokvariti. Posle zajedničkog ručka organizovano su išli u šetnje po okolnim šumama i brdašcima, a sneg su iskoristili da bi se grudvali, pravili sneška i uživali. Iako je bio april Moravci su uživali u zimskim čarolijama.

Druženje uz harmoniku
Foto: arhiva društva Morava

Muška ekipa je, kao i prethodnih godina, bila na svom redovnom zadatku – okretanju prasenceta i jagnjenceta, koje su svi zajedno u slast pojeli. Večeri su korišćene i za dodatno druženje uz pesmu, zvuke harmonike i igru pa se uživalo do kasno u noć.

Ni pahulje nisu smetale da se okreću jagnje i prase
Foto: arihva društva Morava

Za sve Moravce je u pravom smislu reči bilo najvažnije da su bili kao jedna velika porodica, što posebno karakteriše njihovo udruženje.

Sa narednim akcijama se nastavlja već u ovom mesecu (maju).