Početna Događanja Kamerni hor Angel iz Beograda želi da promoviše horsku muziku Balkana –...

Kamerni hor Angel iz Beograda želi da promoviše horsku muziku Balkana – članovi su i iz rasejanja

Sa nastupa u Bijeljini, na kome su osvojili prvo mesto
Foto: arhiva D. Ivanović

Na nedavno održanom, 18. po redu, festivalu horova u Bijeljini, u Republici Srpskoj, učestvovalo je 38 horova iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U kategoriji pravoslavne duhovne muzike prvo mesto osvojio je kamerni hor Angel iz Beograda, osvojivši maksimalnih 100 bodova. Ovaj mešoviti kamerni hor sačinjavaju ne samo pevači iz Srbije – Beograda, Valjeva, Pančeva i Novoga Sada – već i pevači iz rasejanja iz Bazela (Švajcarska) i Dramena (Norveška).

Hor je osnovan 2007. godine u Beogradu. Nakon prvog koncerta na festivalu „Horovi među freskama“ (2007.), a pod muzičkim rukovodstvom dirigenata Tijane Kovačević, a kasnije i Milana Nedeljkovića, pevači kamernog hora Angel održali su seriju koncerata u Beogradu i drugim gradovima Srbije. „Hor tada nije dugo opstao, jer su dobri pevači, kao i sada (bili) prezauzeti, a takođe smo u godinama kada se i privatne obaveze gomilaju, pa su dugoročne probe u malom sastavu bile neizvodljive“, istakao je Dejan Ivanović, inicijator ponovnog i projektnog okupljanja. „Ime Angel smo izabrali još 2007. godine, pošto se na mnogim jezicima, uključujući i srpski, tako piše i isto znači“ ispričao je za portal Rasejanje.info Dejan Ivanović, lekar iz Valjeva, koji poslednjih godina živi i radi u Bazelu u Švajcarskoj.

Članovi hora raspoloženi su za saradnju i sa udruženjima u rasejanju

Ivanović je dodao, da su se iz ljubavi prema muzici opredelili da od ove godine održavaju povremeno projektno okupljanje. „Dobar horski zvuk nam nedostaje i pošto volimo da pevamo zajedno,  našli smo vremena za kratka okupljanja“ naglašava Dejan Ivanović.

Osnovu hora čine pevači, koji se dugo godina znaju i koji su pevali još ranije u raznim sastavima. To su uglavnom osobe iz Beograda. „Pošto radimo na projektan način (okupljamo se povremeno u trajanju od nekoliko dana i imamo za to vreme svakodnevne probe), to omogućava da hor okuplja i naše drugare iz dijaspore (Švajcarska, Norveška) i drugih gradova Srbije (Novi Sad, Pančevo, Valjevo). Do sada je pevača van Beograda bilo u manjem broju, ali se sastav ljudi (kao i dirigenti) menja“.

Ideja je da pevači na projekat dođu sa naučenim repertoarom i da se tih nekoliko dana radi na interpretaciji i muzici. Članovi hora Angel slede koncept profesionalnih horova i među njima ima profesionalaca, ali bazu čine dugogodišnji horski pevači, koji se muzikom ne bave profesionalno, ali su svojim dugim horskim stažom stekli potrebnu horsku rutinu. „Naš prvi projekat bio je u januaru 2019. novogodišnji koncert u Kripti Crkve Svetog Marka, kada smo održali koncert duhovne muzike. Dirigent je bila magistar Nada Vuković Đokić, sa kojom su neki od nas ranije sarađivali“, nastavio je predstavljanje svoga hora Dejan Ivanović.

On je dodao, da je ideja da se radi sa različitim dirigentima i da se na taj način stiču različita iskustva i ostvaruju sinergije. „Verujem da je i dirigentima zadovoljstvo da diriguju jednim tako dobrim horom. Već drugi projekat smo ovekovečili zlatnom medaljom u kategoriji duhovne muzike na takmičenju u Bijeljini. Dirigent je bila Marija Pavlović, koja već duže vreme živi i radi u Norveškoj, a bila je naš horski kolega kada je živela u Srbiji“ naglasio je Ivanović.

Otkrio je, da je naredni projekat već u pripremi. Planira se na jesen, kada će se održati koncert svetovne muzike. „Na taj način proširujemo svoj repertoar na druge muzičke stilove i pravce. Planiramo da se baziramo na muzici balkanskog prostora, jer je to interesantno pri odlasku u inostranstvo. Jedan od ciljeva nam je da promovišemo horsku muziku Balkana, koja je, nažalost, još uvek nedovoljno poznata van naših granica“.
Članovi hora Angel su raspoloženi za saradnju i sa našim građanima u rasejanju, a i sa drugim organizacijama i udruženjima. Raspoloženi za saradnju mogu se obratiti putem elektronske pošte na angel.projektchoir@gmail.com

Zastupnice userdnaja, P. Česnokov – Kamerni hor Angel

Dirigent Marija Pavlović

Na 18. po redu festivalu horova u Bijeljini, na kome su pevači Angela u kategoriji pravoslavne duhovne muzike osvojili prvo mesto, dirigovala je Marija Pavlović. Rođena Valjevka i vrsni muzičar i horski pevač, u rodnom gradu je završila nižu i srednju muzičku školu, a muzičku akademiju u Novom Sadu, odsek Opšta muzika pedagogija. U Valjevu je radila kao profesor muzičke kulture, a u Beogradu kao korepetitor u Baletskoj školi Lujo Davičo. 2003. je prešla za Norvešku, gde je joj je glavna delatnost postalo horsko dirigovanje.

Dirigent Marija Pavlović
Foto: arhiva M. Pavlović

Nastavila je da se bavi i horskim pevanjem, kojim se bavila tokom čitavog školovanja i boravka u Srbiji u Valjevu, Novom Sadu i Beogradu. Trenutno je član masovnog crkvenog hora u Dramenu, gradu u kome živi u Norveškoj, koji izvodi vokalno-instrumentalna dela različitih muzičkih epoha. Jedno vreme je bila i član Ringsaker opere.  U svojoj dirigentskoj karijeri vodila je više horova u Norveškoj. U periodu od 2007. do 2013. godine dirigovala je horovima Biristrand, Faberg, Gausdal i muškim horom Klang. Od 2013. je dirigent Dramenskog ženskog hora, a od 2016. isto tako i muškog hora Barden, takođe u Dramenu.  

Od 2016. je počela da radi i kao vokalni pedagog sa horom dečaka pri crkvi u Dramenu. Sa horovima koje vodi održala je brojne koncerte i učestvovala na festivalima i takmičenjima u Norveškoj i drugim zemljama – Engleskoj, Letoniji Švedskoj, Danskoj i Nemačkoj.