Početna Događanja Lepe aktivnosti Srba s’Azurne obale u subotu, 29. juna: predstava za decu...

Lepe aktivnosti Srba s’Azurne obale u subotu, 29. juna: predstava za decu i odrasle i konferencija o Kosovu

Udruženje Srbi s’Azurne obale u subotu, 29. juna, organizuje niz lepih aktivnosti: predstavu „Crveni lav“ na srpskom jeziku za decu i odrasle, generalnu skupštinu kao i konferenciju o Kosovu sa istaknutim francuskim ličnostima. Cilj konferencije je, kao i kod većine srpskih udruženja i organizacija u rasejanju, da se razbije mit o Srbima kao „lošim momcima“ i da se prikaže prava istina. Iz Udruženja Srbi s’Azurne obale su mišljenja da se ne sme više čekati i da se ne dozvoli da naša deca u školama uče kako je naš narod kriv za sve ratove.

Trupa „Philartica“ izvodi sasvim novu vrstu predstava, baziranih na pričama
zbirke „Nikoline basne“ Jelene Radoičić Lodoaje
Foto: arhiva Udruženja Srba s’Azurne obale

„Nama Srbima u inostranstvu je potrebno da se organizujemo, da učimo našu kulturu i jezik, da se družimo i da se borimo za našu istinu i našu napaćenu i izgladnelu zemlju. Bilo bi lepo da probamo da motivišemo Srbe u inostranstvu, da se udružuju i da vrše kontra-propagandu. U protivnom, naša deca će učiti u školama da su Srbi krivi za sve ratove i sve žrtve“, istakla je Jelena Radoičić Lodoaje (Laudoyer) iz Udruženja Srbi s’Azurne obale.

Konferencija o Kosovu i Metohiji

Sliku „Kosovka devojka“ slikarke Lepe Jankulov Kontamin će pokloniti pukovniku Žaku Ogar
Foto: arhiva Udruženja Srba s’Azurne obale

Konferenciju o Kosovu će otvoriti istoričar Gil Trud, koji će ujedno održati i predavanje o istoriji Kosova. Pored njega, gosti konferencije su pukovnik Žak Ogar, autor knjige „Evropa je umrla u Prištini“, inače srpskoj javnosti vrlo dobro poznat , kao i Adrijan Fujad Orsini, dr geografije iz Nice. Pukovnik Ogar samo zbog ove konferencije dolazi na Azurnu obalu. Za vreme Nato bombardovanja bio je na Kosovu i Metohiji i jedan je od retkih koji je tamo branio Srbe. Upravo zbog te svoje borbe za srpski narod je i završio vojnu karijeru. U znak zahvalnosti za sve što je uradio za srpski narod, predstavnici udruženja  Srbi s’Azurne obale će mu pokloniti sliku „Kosovka devojka“, rad slikarke Lepe Jankulov – Kontamin (Contamine) iz Nice.

Predstava za decu i odrasle

Predstava „Crveni lav“ će zasigurno oduševiti sve koji se pojave. Biće izvedena na srpskom jeziku. Nastala je po istoimenoj priči iz zbirke „Nikoline basne“ Jelene Radoičić Lodoaje (http://www.lulu.com/shop/jelena-radoicic-laudoyer/nikoline-basne/paperback/product-23943905.html)

Od prošle jeseni tri drugarice, Marija Belan Anrion (sopran), Radmila Savković (profesor španskog) i Jelena Radoičić Lodoaje (filozof) i probale su i uspele da naprave školicu srpkog jezika za decu. Časove su držale i sa Eleonorom Komaromi.

One su svake nedelje radile sa decom različitog uzrasta i nivoa vladanja jezikom. Osnovale su trupu „Philartica“, koja izvodi sasvim novu vrstu predstava, baziranih na Jeleninim pričama. „Deca pevaju, igraju, uče strane jezike, a u isto vreme i biraju kako da odreaguju u izazovnim situacijama iz svakodnevnog života, slobodno odlučuju i potom diskutuju o problemu, osećanjima, kao i o prednostima i manama različitih načina da se na problem reaguje“, ispričala je za portal Rasejanje.info Jelena Radoičić Lodoaje. Čak su i Novak Đoković i njegov sin Stefan prilikom posete našoj crkvi u Nici zajedno sa ostalom decom i mamama, učestvovali u predstavi kao Crveni lav i njegov savetnik lane. Bili su sjajni“, dodala je Jelena.

Program 29. juna

14:00 -14:40 predstava na srpskom jeziku za decu i odrasle „Crveni lav“, izvodi grupa „Philartica“

15:00 – 15:40 Generalna skupština Srba s’Azurne Obale

16:00 – 18:00 Konferencija o Kosovu i Metohiji. Učesnici pukovnik Žak Ogar,  Gil Trud i dr Adrijan Fujad Orsini

Manifestacija će se održati u svečanom amfiteatru Kuće udruženja (Maison des Associations, 12 Place Garibaldi, Nice). Dodatne informacije se mogu dobiti putem mejl adrese: serbesdecotedazur@gmail.com