Početna Događanja U Rojtlingenu u Nemačkoj otvorena dečija biblioteka na srpskom jeziku

U Rojtlingenu u Nemačkoj otvorena dečija biblioteka na srpskom jeziku

Sveštenik Milenko Bakmaz, predsednik kluba Karađorđevići – Neša Marić, generalni konzul Božidar Vučurović, predsednica kluba Sveti Sava Božana Ćetojević i nastavnica Nataša Milenković
Foto: arhiva N. Milenković

U prostorijama koje koriste predstavnici srpskih klubova „Karađorđevići“ i „Sveti Sava“ u nemačkom gradu Rojtlingenu u pokrajini Baden-Virtemberg, otvorena je krajem oktobra prošle godine srpska biblioteka. Inicijativa je potekla od generalnog konzula Republike Srbije u Štutgartu Božidara Vučurovića, a realizovala je profesorska razredne nastave Nataša Milenković. Generalni konzulat je obezbedio jedan deo knjiga, a drugi nastavnica Nataša Milenković, u saradnji sa Kulturnim centrom u Aleksincu i osnovnom školom „Ljupče Nikolić“, takođe iz Aleksinca, sa čijim prosvetnim radnicima je gospođa Milenković sarađivala poslednje četiri godine.

Učenici iz Rojtlingena sa nastavnicom, konzulom i sveštenikom
Foto: arhiva N. Milenković

Nataša Milenković je istakla da ima izuzetno dobru saradnju sa predstavnicima srpskih klubova u Rojtlingenu. „Zahvaljujući divnoj i uspešnoj saradnji sa srpskim klubovima ‘Karađorđevići’ i ‘Sveti Sava’ obezbeđena je prostorija u kojoj su smeštene knjige. Od otvaranja biblioteka svoj deci je pružena mogućnost da redovno iznajmljuju knjige na ćirilici. Radujem se zajedno sa učenicima i nadam se da će se broj knjiga povećati. Drago mi je da je literatura, koja je [otvaranjem biblioteke postala] dostupna đacima, značajno obogatila njihov rečnik i proširila njihova znanja o istoriji, tradiciji i kulturi našeg naroda“, istakla je profesorka Nataša Milenković.

Prilikom otvaranja biblioteke organizovana je i priredba učenika Srpske dopunske škole. Bogat program je vodila učenica Andrea Feldeši.

Pozdravni govor je održao generalni konzul Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović. On je istakao, da je otvaranje dečije srpske biblioteke poseban dan i za decu i za roditelje u Rojtlingenu. „Sada se Vašoj deci pružila mogućnost da redovno čitaju knjige na srpskom jeziku. Možda će jednog dana neko od vaše dece postati i pisac“, dodao je Vučurović. Sveštenik Milenko Bakmaz je blagoslovio svu dece i prisutne goste, uz želju da se deca rado druže sa knjigama.

Porodica Kruškonjić sa nastavnicom Natašom Milenković
Foto: ahriva N. Milenković

Profesorka Nataša Milenković je istakla, da su knjige prilagođene uzrastu školske dece, ali da ih mogu čitati i odrasli. Biblioteka sadrži knjige o poznatim srpskim ličnostima poput Vuka Stefanovića Karadžića, Nikole Tesle, Nadežde Petrović i Svetog Save. Tu su i knjige posvećene događajima i ličnostima iz srpske istorije – o Milošu Obrenoviću, hajduk Veljku, despot Đurađu, Stanoju Glavašu… zatim poznate basne, bajke, pesme, romani, priče, školske lektire. Tu su i pesme učenika Srpskih dopunskih škola iz Rojtlingena, Eslingena, Kirhajm Teka i Sindelfingena objavljene u mnogim Zbornicima, kao i u knjizi „Deca deci s ljubavlju“, koja je nastala kao zbirka književnog ostvarenja učenika iz rasejanja.

Bogat program

Učenici Nataše Milenković su se potrudili da za otvaranje srpske dečije biblioteke njihov program bude bogat. Srdačnu dobrodošlicu svima, a posebno tada najmlađim učenicima, koji su tek krenuli u prvi razred, poželela je Anđelina Kerk pesmom „Dobrodošlica“. Angelina Stevanović je odrecitovala „Sada je već velika“ poručivši da je i ona sada velika i da sve može da uradi sama. Kada nisu u svojoj školi njih duša boli – istakli su Ana Tripković i Đorđe Krukonjić. Oni su govorili stihove čuvenog Ljubivoja Ršumovića – „Au što je škola zgodna“. Benjamin Duraković je istakao da je „Bukvar“ prva knjiga sa kojom se susreću đaci prvaci. „Od kuće do škole, od škole do kuće“, stihovi su pesme koju je recitovao Nenad Duraković. „Domovina se brani lepotom“, čašću, znanjem i knjigom – istakao je Matija Kruškonjić. Pesmu „Tajna“ Miroslava Antića odrecitovao je Pavle Angelovski. Mame i tate se često mudro ponašaju, ali i deca znaju ponekad da budu još mudrija istakla je Mila Tripković, recitujući pesmu Dragomira Đorđevića – „Baš su mudri i mama i tata“. Pošto bake često nose rančeve na leđima, da li to i one u školu za bake žure ili pomažu svojim unucima – pesmu „Škola za bake“ odrecitovao je Andrej Feldeši. „Dete treba stalno da se igra“ – mućni malo roditeljska glavo, poručila je roditeljima Dajana Kovačević. Đacima je najteže jutarnje ustajanje i to baš kad treba da idu u školu. Pesmu „Buđenje“ govorio je Neven Ćetojević. „Da li je otac tata ili sudija za prekršaje“ saznalo se od Teodore Kremenović.

Teodora Kremenović oduševljena zbog otvaranja biblioteke
Foto: ahriva N. Milenković

„Roditelji su uživali u programu najmlađih učenika Srpske dopunske škole. Ponosni su na svoje mališane i radovali su se knjigama zajedno sa svojoj decom. Posebno su bili srećni, jer će i oni biti u prilici da čitaju knjige i podsete se literature, koju su i oni sami nekada čitali“, istakla je Nataša Milenković.

Matija i Đorđe Kruškonjić su bili mnogo srećni zbog otvaranja dečije biblioteke na srpskom jeziku. Oni su tada izjavili da će moći da čitaju mnoge knjige na ćirilici. „Ima mnogo interesantnih  knjiga“, poručili su. Takođe i Teodora Kremenović je oduševljena zbog dečije biblioteke. „Radujem se, što sada u našem gradu imamo mnogo knjiga na srpskom jeziku i to baš na ćirilici“, dodala je ona. Ubeđena je, da će joj se mnoge knjige dopasti i da će, služeći se njima, svoj rečnik na srpskom jeziku dobrano obogatiti.

Nakon letnjeg raspusta knjige se mogu ponovo iznajmiti u dečijoj biblioteci u Rojtlingenu.