Početna Događanja U Filingen-Šveningenu na zvoniku hrama posvećenom Sv. arhangelu Mihailu postavljeni satovi

U Filingen-Šveningenu na zvoniku hrama posvećenom Sv. arhangelu Mihailu postavljeni satovi

Hram Sv. argangela Mihajla u Filingen-Šveningenu krase satovi na zvoniku
Foto: Arhiva crkene opštine Filingen-Šveningen

Na hramu posvećenom Svetom arhangelu Mihailu u Filingen-Šveningenu, nedavno su postavljeni satovi na zvoniku hrama. Još jedan detalj koji krasi od temelja sazidan hram, koga srpski narod na Švarcvaldu ostavlja u amanet svojim pokolenjima. Postavljeni su satovi čuvene nemačke firme „Perrot“ iz Kalva (kod Štutgarta), čiji je vlasnik veliki prijatelj srpske crkve u ovoj parohiji. Lokalni paroh Milenko Marković se još jednom zahvalio svim ljudima dobre volje koji su svojim novčanim prilozima i velikim radom učestvovali ne samo u ovoj akciji već i u akcijama kupovine placa, zidanja hrama i Svetosavskog doma, opremanja hrama i doma, oslikavanja hrama, uređenja dvorišta, postavljanja ograde, kupovine zvona…

Foto: Arhiva crkene opštine Filingen-Šveningen

Hram koji svojim izgledom podseća na divne svetinje u Srbiji i Republici Srpskoj, sazidan je na mestu gde je nekada bio logor u kome su stradali i srpski zarobljenici za vreme Drugog svetskog rata.  

Složni srpski narod u nemačkoj poznatoj regiji Švarcvald je oduvek želeo svoj hram. Veliku ulogu odigrao je sveštenik Slobodan Miljević – i to još u ono nezgodno vreme, kada je bilo zabranjeno ići u crkvu i kada su predstavnici jugoslovenskih vlasti kontrolisali svoj narod i pratili ko od Srba i u srpskom rasejanju ide u crkvu i moli se Bogu. Danas je otac Miljević penzionisani protonamesnik. Bio je i ostao veliki duhovnik i hrabri i mudri čovek, koji ne samo da je godinama okupljao srpski narod od Štutgarta preko Rojtlingena i Tibingena do Švarcvalda, pa do Frajburga, Karlsruea, Švebiš Hala, Švebiš Gminda, Gepingena i Ulma već je držeći liturgije stvarao želju kod srpskog naroda da i u Nemačkoj izgrade ili kupe svoj hram. Za vreme svoga mandata sa svojim vernim i vrednim narodom kupio je četiri hrama.

Crkvu posvećenu arhangelu Mihajlu Srbi na Švarcvaldu su sa velikom ljubavlju podigli
Foto: Arhiva crkene opštine Filingen-Šveningen

Eparhija srednjoevropska je 1994. godine osnovala parohiju u Filingen-Šveningenu. Ovo područje je do tada pripadalo štutgartskoj parohiji.

Protonamesnik Slobodan Miljević služio je u Filingen-Šveningenu od 1987. a u Balingenu od 1989. godine.

Prvi sveštenik po osnivanju Crkvene opštine bio je Duško Đeorđić od 1994. do 1996. Na njegovo mesto dolazi protonamesnik Bratislav Čortanovački, koji je u ovoj parohiji bio sve do 2005. Za vreme njegove službe kupljen je plac i sagrađeni su hram i parohijski dom. 2002. vladika Konstantin je obavio malo osvećenje hrama. Po njegovoj želji 2005. sveštenik Milenko Marković dolazi na čelo crkvene opštine.

Uvek u društvu dece proprezviter stavrofor Milenko Marković
Foto: Rasejanje.info

Za vreme protoprezvitera stavrofora Milenka Markovića uređuje se crkveno dvorište i kupuje inventar za crkvenu salu (2006.) Godinu dana kasnije dograđuje se staklena bašta. 2008. osvešćuju se zvona i zvonik. 2009. osvećuje se ulazna zidana kapija. 2013. osvećuje se živopis hrama, a godinu dana kasnije tadašnji episkop Frankfurtski i sve nemački  Sergije osvećuje novosagrađeni i živopisni trem Svetoarhangelskog hrama. Ove godine, po blagoslovu novog vladike Diseldorsfkog i sve nemačkog Grigorija, kupljeni su i postavljeni satovi na zvoniku hrama.

Prema parohijskog evidenciji u ovoj parohiji ima oko 4000 pravoslavnih Srba. Parohijska kartoteka ima 1000 adresa od kojih oko 400 što redovno što povremeno mesečnim parohijalom pomaže misijski rad crkvene opštine i otplaćivanje kredita crkvenog centra. Broj domova sa kojima je sveštenik Marković u redovnom kontaktu je 225.

Otac Milenko Marković svoju parohiju rado i sa velikim ponosom predstavlja i u drugim CO
Patrijarh Irinej u poseti u Karlsrueu, u pozadini otac Milenko
Foto: Pera Tučev

Crkvena opština i parohija obuhvata Centralni Švarcvald i deo Švebiš Alba. S obzirom na razuđenost parohije, u parohijskoj kartoteci su imena preko 30 manjih gradova i sela. Veća mesta koja pripadaju ovoj parohiji su Filingen-Šveningen, Albštat, Balingen, Donauešingen, Sigmaringen, Tutlingen, Singen, Štokah, Blumberg, St. Georgen, Rotvajl i Horb.

Slave u parohiji su:

Filingen-Šveningen  – Sabor arhangela Mihaila  – 21. novembar

Albštat – Ebingen – Sveti apostol i jevanđelista Luka – 31. oktobar

Singen – Sveti Sava – 27. januar

Tutlingen – Sveti Jovan Zlatousti – 26. novembar

Blumberg – Pokrov Presvete Bogorodice – 14. oktobar

Posebno se obeležavaju i proslavljaju u hramu svetog arhangela Mihaila
Krsna slava pravoslavne omladine parohije – Sveti apostoli Petar i Pavle – 12. juli

Krsna slava članica Kola srpskih sestara – Sveta prepodobna Jelena Dečanska – 3. maj


Hram se nalazi na adresi Unterer Dammweg 6 u Filingen-Šveningenu (78050 Villingen-Schwenningen). Dodatne informacije mogu se dobiti putem elektronske pošte  spc.schwarzwald@hotmail.de Zvanična internet stranica je  www.spc-schwarzwald.eu

Protoprezviter stavrofor Milenko Marković

Protoprezviter stavrofor Milenko Marković
Foto: Arhiva crkene opštine Filingen-Šveningen

Omiljeni sveštenik u crkvenoj opštini za Centralni Švarcvald rođen je u Bosanskoj Gradišnici u svešteničkoj porodici. Bogosloviju Svetog Save završio je u Beogradu. 1999. je rukopoložen u čin đakona, a od 14. januara naredne godine (2000) u čin sveštenika. Obavljao je dužnost paroha u tada novoosnovanoj parohiji Kufštajn u Tirolu u Austriji, a od 2005. je paroh pri hramu Svetog arhangela Mihaila u Filingen-Šveningenu. Odlikovan je pravom nošenja crkvenog pojasa 2004. i dostojanstvom protonamesnika 2008. Za do sada pokazanu revnost, trud i brigu prema svojoj crkvi 17. oktobra 2015. na dan velikog osvećenja parohijskog hrama, Episkop frankfurtski i sve nemački Sergije ga je proizveo u čin protoprezvitera, a na praznik Svete Trojice 2017. i pravom nošenja naprsnog krsta.
U braku sa suprugom Drenkom ima četvoro dece:  Jovana, Filipa, Magdalinu i Teodoru.