Početna Događanja U Štutgartu proslavljena parohijska slava

U Štutgartu proslavljena parohijska slava

Devet kumova je bilo na proslavi 48. po redu hramovne slave u Štutgartu
Foto: arhiva SPC Štutgart

Štutgartska parohija proslavila je minulog vikenda 48. po redu hramovnu slavu Sabor Srba Svetitelja. U crkvi koja upravo nosi ime Sabor Srba svetitelja, večernju službu služio je protojerej Stanko Rakić uz sasluživanje velikog broja sveštenika. Jutarnju liturgiju služio je nekadašnji paroh ove crkvene opštine, a sadašnji minhenski i starešina hrama u Minhenu protojerej Predrag Gajić. Ocu Predragu sasluživali su jeromonah Stefan Jugović iz Minhena, protonamesnik Željko Vidaković iz Baden-Badena, kao i bratstvo štutgartskog hrama.

Sa služba u Hramu Sabora Srba Svetih u Štutgartu
Foto: arhiva SPC Štutgart

Na kraju službe, čestitajući slavu, otac Predrag je održao prigodnu besedu prisutnim vernicima. Govorio je o Svetiteljima Srba, njihovim životima i primerima koje treba sledili.

Najmađi igrači Srspkog centra iz Štutgarta pred nastup
Foto: arhiva SC Štutgart

Verski obred i slavski ručak priređeni su u svečanoj sali u zapadnom delu Štutgarta. Okupio se veliki broj Srba. Sveštenici su prerezali slavski kolač i osveštali znamenja ovogodišnjih domaćina, a njih je bilo devet ovoga puta. Da budu domaćini naredne slave prihvatili su se članovi porodica Danijela Ninkovića, Milosava Jovanovića i Dragiše Stojkovića. Čestitajući slavu, prigodnom besedom se obratio i protojerej Stanko Rakić, koji se ujedno zahvalio svima na velikom odzivu i podršci, koju pružaju i svojoj crkvi i veri. U nastavku slavlja upriličen je kulturno-umetnički program i svečani slavski ručak za sve vernike i zvanice. Nastupili su najmlađi igrači, članovi „Bambini“ grupe Srpskog centra Štutgart, kao i srednji ansambl Srpskog kulturnog i humanitarnog društva Morava, takođe iz Štutgarta. Iz glavnog grada Baden-Virtemberga, sa par lepih izvornih pesama predstavio se deo pevačica nedavno osnovane etno grupe Mozaik. Među posetiocima, pored mnogih Srba iz Štutgarta sa okolinom, bili su prisutni i predstavnici konzulata Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Moravci od svog postojanja nastupaju na proslavi ckrvene slave u Štutgartu
Foto: Nebojša Andrić