Početna Događanja Generalni konzul Božidar Vučurović u Ulmu položio venac palim srpskim vojnicima u...

Generalni konzul Božidar Vučurović u Ulmu položio venac palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu

Generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović sa saradnicama
vice konzulom Magdalenom Milojević i koordinatorom Srpske dopunske škole u BV Tatjanom Popović
Foto: arhiva B. Vučurovića

Generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Božidar Vučurović od 2013. godine, od kada je stupio na dužnost prvog čoveka srpskog konzulata u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, svakog 11. novembra u 11 časova dolazi na Vojničko groblje u Ulmu, gde polaže venac palim srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu. Tako je bilo i danas, kada je na Vojničko groblje došao sa vice-konzulom Magdalenom Milojević i koordinatorom sprske dopunske škole u pokrajini Baden-Virtemberg Tatjanom Popović.

Generalni konzul Vučurović polaže venac na spomenik palim srpskim bornica u Ulmu
Foto: arhiva B. Vučurović

„Republika Srbija se sa ponosom seća svojih ratnika, heroja, civila, zatočenika, koji su stradali u borbi za oslobođenje svoje domovine”, istakao je generalni konzul, koji uvek naglašava da se stradanje ratnih zarobljenika iz Srbije, koji su za vreme Prvog svetskog rata Dunavom dovoženi u Ulm i tu zatvarani iza bodljikavih žica, ne sme zaboraviti. „Slavom ovenčanim precima – Generalni konzulat Republike Srbije Štutgart”, stoji na položenom vencu. Srbi koji žive u nemačakoj pokrajini Baden-Virtemberg, a posebno oni iz Ulma i okoline Štutgarta, često dolaze i odaju poštu palim borcima.

11. novembar je dan kada se u svetu i u Srbiji obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat. Primirje je potpisano u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.