Početna Događanja Pesničko veče članova literarnog udruženja Zdravko Đekić u Gagenau

Pesničko veče članova literarnog udruženja Zdravko Đekić u Gagenau

Članovi literarnog udruženja Zdravko Đekić sa delom gostiju u Gagenau
Foto: Rasejanje.info

Divno pesničko veče održano je u gradu Gagenau u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Na poziv članova Srpske kulturne zajednice Sveti Sava iz Gagenaua gostovali su članovi i prijatelji pesnici literarnog udruženja Zdravko Đekić iz Štutgarta. Veče poezije, kakvo do tada Srbi u Gagenau nisu doživeli, ostaće svim učesnicima i posetiocima u divnom sećanju. Ljubav prema pisanoj reči se osetila u svakom trenutku, ne samo u izgovorenim stihovima pesnika, već i kod prisutne publike, koja je, ozarenim licima pokazivala da je uživala i divila se pesnicima amaterima, koji su svim svojim bićem svaki stih, svaku izgovorenu reč obogatili iskrenom ljubavi i pravom toplinom, koja samo može da dođe iz čiste duše. Pored toga što je svaka pesma bogato nagrađena aplauzima, mnogo je važnije da su od prisutne publike pojedine osobe izrazile želju da sastave i po neki svoj stih.

Neđo Trifunoć presednik Srpske kulutrne zajednice Sveti Sava i Gagenaua je iznenadio prisutne svojom bogatom riznicom pesama
Foto: Rasejanje.info

Neđo Trifunović, predsednik Srpske kulturne zajednice u ime svoga udruženja pozdravio je sve prisutne goste i predstavio literarno udruženje Zdravko Đekić. Njegova želja je bila, da nekom novom akcijom oživi ovo „usnulo” srpsko udruženje – i u tome je u potpunosti uspeo. O ovoj pesničkoj večeri se već priča i prisutnih se pojavila želja da se što pre ponovi.

Protojerej stavrofor Aleksandar Škorić iz Karlsruea, koji je prisustvovao tom lepom kulturnom događaju, pozvao je pesnike da gostuju u njegovoj parohiji, a Srpski kulturni centar Vuk Stefanović Karadžić iz Raštata već pokušava da organizuje termin za gostovanje pesnika.

Zdravko Lazarević, predsednik literarnog udruženja Zdravo Đekić, nadovezao se na pozdravnu reč Neđe Trifunovića i dodao:

Predsednik udruženja Zdravko Lazarević iz Baden-Badena
Foto: Rasejanje.info

„Dobro veče dragi gosti i dragi domaćini naši mili,
alaj ste nas lepo ugostili.
Hladno pivo neko viče –
hvala svima, hvala tebi predsedniče.
Skupismo se sa svih strana
kao daće tuča ćurana.
Neće to biti ćurana tuča, već po našoj volji i navici
skupili se umetnici, pisci i pesnici.
Svako će pesmu da čita ili priču neku,
radujmo se vazda ovakvom dočeku.
Nego hvala vama na zdravici,
neka nam ovo bude u navici.
Sad poslušajte i moju ponudu ovu –
dođite nam za našu pesničku godinu novu”.

Veljko Šljuka frulom otvorio literarno veče a nastupao zajedno i sa guslarem Sinišom Ikanovićem
Foto: Rasejanje.info

Veljko Šljuka je uz zvuke frule otvorio program, koji je ovoga puta vodila Biljana Stojanović. Iz udruženja Zdravko Đekić stihove su govorili: Zdravko Lazarević (predsednik), Radovan Lepanović (potpredsednik), Milena Puljarić (sekretar), Nevenka Dolić- Đukić (blagajnik), Veljko Šljuka (sa suprugom Slavom, koja pesnike uvek prati), Siniša Ikanović (guslar), a od te večeri član udruženja je i Ružica Udovičić, koja je pesnike godinama pratila. Zbog bolesti je izostala Biljana Ikanović, koja supruga Sinišu uz gusle uvek prati i recituje epske stihove, a gost večeri bila je Gordana Pirel Zejnilagić sa suprugom Asimom. Žive u Vircburgu u Bavarskoj i večiti su putnici. Kada su susreti pesnika oni su i u Štutgartu i u Frankfurtu i u Cirihu. „Sretali smo se i u Inđiji, a Gordana je često i na književnim večerima ne samo u Srbiji već i u rodnom Sarajevu, pa u Ljubljani, u Hrvatskoj, u Makedoniji. Stoga ih i zovemo ’večiti putnici’”, istakao je Zdravko Lazarević.

Prvi predsednik udruženja Zdravko Đekić, pesnik Radovan Lepanović
Foto: Rasejanje.info

Na njegov poziv, pesme je recitovala i Slavica Lukić Kolb iz Gagenaua, kao i Mika Matković iz Baden-Badena, koja je često u kući Lazarevića pa redom čita knjige u maloj biblioteci Zdravka Lazarevića. Tako je upoznala dosta lepih pisaca i pesnika i te večeri je pročitala jedno svoje delo u znak pažnje i zahvalnosti predsedniku Lazareviću i njegovoj supruzi Ljubici.

Veče je upotpunio na guslama Siniša Ikanović, a pravo iznenađenje priredio je svojim pesmama predsednik Srpske kulturne zajednice Neđo Trifunović. Za svoju dušu nedavno je odštampao svoju zbirku, o kojoj skoro niko ništa nije znao, a pesme koje je recitovao osvojile su duše prisutnih. Svi pesnici su se predstavili na najbolji mogući način i umesto jednog kruga sa po dve pesme, bila su tri kruga sa po više pesama. Veče divnih stihova je zatvorila devetogodišnja Mina Gavić recitacijom i pesmom uz najjači aplauz koji se te večeri mogao dobiti. Do ranih jutarnjih sati pesnici su se družili, a domaćini su spremili bogatu večeru za sve.
Sve pohvale za lepo veče idu na račun Neđe Trifunovića, Savke Đurić, Boška Carića i Tanje i Zorana Cvertkovića ispred Sprske kulutrne zajednice Sveti Sava u Gagenau.

Deo prisutne publike u Gagenau
Foto: Rasejanje.info

Novo druženje 7. decembra u Vajblingenu – Pesnička nova godina

Uprava i članovi udruženja Zdravko Đekić organizuju 7. decembra u prostorijama kluba Bratstvo u Vajblingenu manifestaciju pod nazivom „Pesnička nova godina”. Pored svojih članova, očekuje se dolazak pesnika iz Švajcarska i sa čitave teritorije Nemačke, koji su predstavnici raznih udruženja. „Sa svih strana iz blizine, iz daleka, klub Bratstvo vas rado čeka”. Subota 7.12. u 19 časova. Ulaz je besplatan. Adresa klupskih prostorija je u Neustadter Hauptstr. 53, 71336 Waiblingen Neustadt.

Foto: Rasejanje.info