Početna Događanja Konkurs – Strip kaiš Dečjeg kulturnog centra Beograd okupio mlade iz Srbije...

Konkurs – Strip kaiš Dečjeg kulturnog centra Beograd okupio mlade iz Srbije i sveta

Deo učesnika konkura Strip – kaiš
Foto: arhiva DKC

Ovogodišnji, treći po redu Međunarodni strip konkurs – Kaiš, čiji je organizator bio Dečji kulturni centar Beograd u saradnji sa Udruženjem stripskih umetnika Srbije i Centrom za umetnost stripa, okupio je 987 radova iz zemlje i inostranstva. Pored Srbije i zemalja iz regiona – Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske – radove su poslali i mališani iz Belgije i Belorusije, a među i mladi Srbi iz rasejanja. Pravo učešća imala su dela i mladi uzrasta od 5 do 18 godina. Izbor teme je bio slobodan, kao i tehnike rada – jedino je bilo potrebno ispuniti formu strip-kaiša. Učestvovali su pojedinci, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri, dečije ustanove… Ovogodišnji stručni žiri bio je u sastavu Mileta Miloradović, karikaturista i likovni pedagog; Jana Adamović, strip autor i Filip Stanković, strip autor. U ocenjivanju, primat su dali najjednostavnijoj formi, nanizanim kadrovima, koji poput kaiša iznose pred posmatrača dobro ukomponovane literarne i likovne elemente. Oni su ocenjivali radove i dodelili nagrade u pojedinačnoj i grupnoj konkurenciji, u četiri starosne kategorije.

Jedan od najmlađih učesnika prima nagradu
Foto: arhiva DKC

U Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd je otvorena izložba, koja će moći da se vidi do 12. januara 2020. Organizovan je i niz događanja sastavljen od radionica, promocija strip knjiga, predavanja i tribina. Za Miću Miloradovića, karikaturistu i likovnog pedagoga, koji je bio u žiriju, za svaku pohvalu je raznolikost tehnika izvođenja koje su pristigle. „Fenomen stripa se ovim konkursom obnavlјa i novim generacijama daje dodatnu šansu”, naglasio je on.

Jana Adamović, strip autor, nije bila prvi put član žirija. „Svaki put se radujem, jer znam da mi gledanje pristiglih radova otvara vrata u jedan svež svet dečije mašte. Posao žirija je vrlo kompleksan, jer zahteva ocenjivanje nečega, što je plod jednog individualnog i samim tim subjektivnog doživlјaja sveta. Strip je takođe veoma zahtevna umetnost, jer od umetnika traži literarnu i likovnu pismenost, kao što zahteva i veliku koncentraciju i trud. Tako da od srca pohvalјujem sve mlade umetnike, koji su učestvovali na konkursu. Za mene, kao člana žirija, najvažnija je bila maštovitost i trud uložen u rad, tako da postoji i koji izuzetak među nagrađenim radovima. Izuzetak u smislu da ne ispunjavaju striktno uslov forme strip-kaiša, ali zato plene humorom, maštom i vidlјivom posvećenošću strplјivom radu”, istakla je Jana Adamović. 

Razgovor o kaiš-stripu
Foto: arhiva DKC

Zaposleni u Dečjem kulturnom centru Beograd, koji se istinski bave decom i mladima !” čestitali su svim učesnicima i pozvali sve koje vole strip da dođu i da pogledaju izložbu. Oni su poručili: „Dođite da se družimo i uživamo u čarima devete umetnosti“.  Dečji kulturni centar Beograd se nalazi na adresi Takovska 8.