Početna Moja Priča Dr. Davor Zavišić iz Frajburga – čovek velikog srca

Dr. Davor Zavišić iz Frajburga – čovek velikog srca

Ani i Davor Zavišić – pomoć šalju na mnoge adrese
Foto: arhiva D. Zavišić

Veliki pacifista, kosmopolita, humanitarac, patriota, lekar po zanimanju Davor Zavišić iz nemačkog Frajburga iako je u penziji ne miruje. I tokom svog dugog lekarskog staža bio je veoma aktivan na mnogim poljima, organizovao je mnoge kulturne događaje, odvodio prijatelje za Srbiju, radio na povezivanju naroda… Od prošle jeseni je i predsednik Rotari kluba „Dva Brajzaha“ dva manja grada, koja istovremeno i spaja i deli velika i čuvena reka Rajna. Jedan Brajzah se nalazi u Nemačkoj a drugi – Novi Brajzah u Francuskoj. Zbog njegovog zalaganja da spoji više sredina i kultura veoma je omiljen i cenjen. Odlični je poznavalac francuske, nemačke i srpske sredine, istorije, tradicije i kulture.

Rođen je u Bačkoj Palanci. Studije medicine je završio u Frajburgu. U braku sa Ani – Francuskinjom ima četvoro dece. Pristigli su i unuci. Za sve vreme boravka u Nemačkoj, od studija pa do danas radio je na pomirenju naroda: i nemačkog, i francuskoj, i srpskog, i hrvatskog i svih naroda u Bosni i Hercegovini, tj na prostoru bivše Jugoslavije. Organizovao je niz humanitarnih pomoći i pomogao mnoge lekare u Srbiji posebno u Novom Sadu (gde mu živi rođeni brat) i Bačkoj Palanci.

U Rotari klub je ušao zbog njegove prirode – da pomaže drugima i unapređuje dobru volju i mir u svetu. Sva obećanja koja je dao članovima Rotari kluba dva Brajzaha i Novoga Sada je ispunio. Odveo  je grupu od 30 članova Dva Brajzaha za Srbiju i pokazao im lepote Vojvodine, zatim ih je odveo na krstarenje po reci Tari. Članove Rotari kluba iz Novoga Sada je doveo u južni deo Nemačke i to više puta.

Sa vrha Mon Blana sa sinom Aleksandrom i zastavicama Rotari kluba – Dva Brajzaha i Novog Sada
Foto: arhiva D. Zavišić

Popeo se na Mon Blan i na samom vrhu je u mislima slao pozdrave i najbolje želje svima na ovoj planeti. „Dao sam obećanje da ću iz sveg glasa viknuti „Dajte nam malo mira – jer je mir jedino što želimo“ ispričao je Davor Zavišić autoru ovoga teksta. Takođe tom prilikom na vrhu Mon Blana je izvukao zastavice Rotari kluba Novoga Sada i Dva Brajzaha kao simbol dobre saradnje.

Prethodnih godina sa članovima Rotari kluba je organizovao niz humanitarnih akcija za Srbiju: novčanu pomoć za školu u kojoj se nalaze hendikepirani učenici, zatim kupovina velikog broja akademskih slika i poklanjanje učenicima škole, koji se finansiraju od prodaje slika. Organizovali su niz dobrotvornih koncerata. Jedan od priloga je upućen Matici Srpskoj u Novom Sadu za izgradnju pokretnih stepenica kako bi i stariji ljudi mogli da je posećuju…. Trenutno se skuplja veća količina novca koja će biti donirana manastiru Studenica. Sve te akcije su, kako sam kaže, moguće uz veliku i nesebičnu podršku supruge Ani.

Želja da se pomogne je uvek prisutna. Svima. Njegov veliki krug prijatelja i poznanika ga podržava u tome. I rado se odaziva svakoj njegovoj akciji. Autoritet, doslednost, humanost krase ime dr Davora Zavišića.
Zato večeras pomaže studentima. Posebno onima sa prostora bivše Jugoslavije koji zbog toga što nisu iz zemalja Evropske unije moraju da plaćaju školarinu. Dok njihove kolege iz EU plaćaju po semestru oko 70 evra van EU moraju da izdvoje i do 1700 evra (po semestru). „Moraju puno da rade, malo ko od njih ima stipendije. Zato smo mi na potezu“, istakao je dr. Zavišić. On poziva sve koji vole klasičnu muziku da dođu večeras (16.01.) i podrže studente. Čuvena dela sviraće Ognjen i Damjan Milosavljević, Maruša Grošelj, Nenada Ivanovića i Ante Mamula. Mesto održavanja je „Pianohaus Lepthien“ – Schwarzwalstr. 9, Frajburg. Koncert pod nazivom „Muzika spaja svet“ počinje u 19.30.

Rotari klub Dva Brajzaha koncertom u Frajburgu pomogao studente sa prostora bivše Jugoslavije – RASEJANJE.info