Početna Kultura U Beogradu otvorena izložba „Petnica – korak u nauku“

U Beogradu otvorena izložba „Petnica – korak u nauku“

Sa otvaranja izložbe u Galeriji nauke i tehnike SANU
Foto: arhiva IS Petnica

U Beogradu je juče u podne otvorena izložba pod nazivom „Petnica – korak u nauku: istraživački radovi polaznika obrazovnih programa”. Postavka je u Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Na otvaranju govorili su upravnik Galerije Zoran Petrović i direktor istraživačke stanica Petnica Vigor Majić.

Na izložbi je predstavljeno preko 80 istraživačkih radova mladih polaznika petničkih obrazovnih programa tokom 2019. godine. Teme kojima su se srednjoškolci bavili su iz oblasti antropologije, arheologije, astronomije, biologije, biomedicine, geografije, geologije, društveno-humanističkih nauka, elektronike, istorije, lingvistike, matematike, psihologije, računarstva, fizike i hemije.

Veliko interesovanje za istraživačke radove mladih
Foto: arhiva IS Petnica

„Kao što je poznato, Istraživačka stanica Petnica čuvena je, već više od tri decenije, po posebnom pristupu naučnom obrazovanju mladih, a naročito srednjoškolaca. Tokom jednogodišnjeg ciklusa, u okviru kojeg se održavaju seminari i naučni kampovi, učesnici sami iniciraju i razrađuju istraživačke teme, obavljaju ispitivanja, merenja i analize, izvode odgovarajuće zaključke i potom pišu naučni rad gde će prikazati rezultate. Poslednji korak predstavlja konferencija na kojoj mladi autori te radove prezentuju“ stoji u saopštenju Galeriji nauke i tehnike SANU. Izložba je otvorena do 3. marta.

Istraživačka stanica Petnica (ISP) osnovana je 1982. godine na inicijativu grupe mladih istraživača, nastavnika i studenata nezadovoljnih postojećom praksom u obrazovanju i formiranju mladih naučnih kadrova. To je bila uistinu prva nezavisna obrazovna organizacija u tadašnjoj Jugoslaviji. Uprkos teškim društvenim i ekonomskim prilikama, a zahvaljujući podršci brojnih preduzeća, državnih i lokalnih institucija, ISP je ubrzo postala cenjeni centar inovativnog naučnog obrazovanja i profesionalno utemeljenog podsticanja mladih talenata, poznata i ugledna u zemlji i u svetu.

Tokom tri i po decenije razvoja i rada IS Petnica je uspešno organizovala preko 3,500 raznovrsnih kurseva, kampova i seminara na kojima je učestvovalo više od 50,000 učesnika i oko 6,000 predavača i stručnih saradnika.

Šireći mrežu koja danas pokriva više stotina srednjih škola i veliki broj naučnih instituta i fakulteta, te aktivno pomažući formiranje novih generacija mladih odgovornih stručnjaka u nizu važnih i perspektivnih oblasti, ISP predstavlja jednu od malobrojnih spontano nastalih i programski konzistentnih obrazovnih organizacija u svetu koje, čvrsto okrenute budućnosti, novim znanjima, tehnologijama i vrednostima, na dostojan način odgovaraju na izazove XXI veka.

Glavni programi ISP su namenjeni osnovnoj ciljnoj grupi – učenicima srednjih škola, tj. mladima u uzrastu od 15 do 19 godina.

Istraživačka stanica Petnica
Foto: arhiva IS Petnica

Istraživačka stanica Petnica ima dosta pozitivnog iskustva na međunarodnoj saradnji. Razmenjuje i deli svoja iskustva sa kolegama koji imaju slične aktivnosti ili ideje. Redovni gosti su nastavnici iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Rusije, Izraela… dok se razmenjuju učenici  sa organizacijama sličnog tipa iz Nemačke, Hrvatske, Izraela i Italije.

Nalazi se u pored Valjeva. Više i Istraživačkoj stanici Petnica se može pročitati na www.petnica.rs