Početna Vesti Dodatne mere u Evropi zbog širenja korona virusa

Dodatne mere u Evropi zbog širenja korona virusa

Širenje korona virusa nateralo je brojne zemlje da preduzmu drakonske mere. Nemačka će tako od sutra ujutru od 8 časova zatvoriti granice sa Francuskom, Švajcarskom i Austrijom. Cilj zatvaranja granica nije samo suzbijanje epidemije Kovida-19, već i sprečavanje panične kupovine i nagomilavanja robe, koja već stvara probleme u snabdijevanju u graničnim područjima. U Nemačkoj je registrovano skoro 6000 obolelih korona virusom, 11 za sada je umrlo. Od ove nedelje sve škole i vrtići će u Nemačkoj biti zatvoreni. Još uvek je na snazi mera okupljana do 100 osoba. Mnogi barovi, kafići, restorani…su zatvoreni.

Sa druge strane Austrija sledi primer Italije i zatvara sve radnje, barove, restorane. Pojedini mediji prenose da će u Austriji biti ograničeno okupljanje građana do pet osoba i ta mera stupa na snagu već sutra (ponedeljak). Takođe Rumunija, Češka i Slovačka su zatvorile granice. Španija je juče već uvela zabranu kretanja i zatvaranje svih radnji sem apoteka i prodavnica hrane, posle naglog skoka broja obolelih.

Broj umrlih od epidemije korona virusa u svetu je preko 6000 osoba, a zaraženo je oko 170.000 u 150 država. Kina je i dalje ima najveći broj smrtnih slučajeva (3.199) ali je i Evropa postala žarište epidemije. U Evropi je umrlo 1.907 umrlih, od čega najviše u Italiji skoro 1500 i u Španiji oko 288.

Predsednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je da je Evropska unija ograničila izvoz medicinske opreme u države van EU. Ona je navela da medicinska oprema za zaštitu od korona virusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglasnost vlada država članica EU. „Medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja članica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Srbija je proglasila vanredno stanje.