Početna Vesti Korona virus zatvorio i hramove u Nemačkoj

Korona virus zatvorio i hramove u Nemačkoj

Vladika Grigorije
Foto: Pera Tučev

Nakon što je u više zemalja Evrope uvedeno vanredno stanje zbog širenja korona virusa, skupovi ograničeni na manje od 50 osoba ili su potpuno zabranjeni, škole, fakulteti i vrtići zatvoreni, kao i restorani, barovi, klubovi, skoro sv radnje osim prehrambenih i apoteka zatvoreni, stigla je nova vest da se  u Nemačkoj do daljnjeg obustavljaju svi skupovi u crkvenim prostorijama.

Episkop Diseldorski i Nemački Grigorije uputio je saopštenje svome narodu (u ponedeljak 16. marta 2020.), koje prenosimo u celosti.

Draga braćo i sestre, dragi oci,

u skladu sa malopre iznesenim saopštenjem kancelarke, g-đe Merkel, u vezi sa novim merama usaglašenim između saveznih i pokrajinskih vlasti SR Nemačke u cilju suzbijanja daljeg širenja COVID-19 virusa, sa žaljenjem vas obaveštavamo da od danas održavanje bogosluženja, kao ni bilo kakvih drugih okupljanja u crkvenim prostorijama nije dozvoljeno, dok nadležni organi ne donesu drugačiju odluku. U skladu sa tim pozivamo i da vaskršnje blagosiljanje domova vernika bude privremeno obustavljeno, tj. do daljnjeg odloženo. Verni narod pozivamo da se maksimalno odgovorno pridržava propisanih mera, intenzivirajući pri tom molitve Gospodu u okviru svojih domova. Sveštenstvo pozivamo i podstičemo da sa vernim narodom ostane u što intenzivnijem kontaktu putem telefona i elektronske pošte, radi neophodnih duhovnih saveta i podrške, kao i poseta u eventualnim hitnim slučajevima.

U nadi da ćemo iz ovog iskušenja zajedno što skorije izaći, duhovno snažniji nego dosad,

S Božijim blagoslovom,

Grigorije,

Episkop Diseldorfa i Nemačke