Početna Vesti „Svako ima pravo da se vrati u svoju zemlju“

„Svako ima pravo da se vrati u svoju zemlju“

Brankica Janković poverenik za zaštitu ravnopravnosti
Foto: ariva B. Janković

Brankica Janković, poverenik za zaštitu ravnopravnosti oglasila se, kako je navela, povodom obraćanja građana i čestih slučajeva nedopustivog i uvredljivog govora i stigmatizacije osoba obolelih od korona virusa, kao i osoba koje su u većem riziku od oboljevanja, poput starijih i državljana Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, a koji su naročito prisutni na društvenim mrežama. Ona je najoštrije je osudila diskriminatorne, dehumanizujuće i zakonom zabranjene poruke koje su uvredljive, nedopustive i koje predstavljaju stigmatizaciju osoba obolelih od korona virusa. Podsetila je da svako može da se nađe u istoj situaciji koliko sutra i da razumevanja kod svih mora biti na najvišem nivou.

Govoreći o stigmatizaciji srpskih državljana koji su se u protekle dve nedelje vratili u zemlju iz inostranstva, poverenik je naglasila  da su oni državljani Republike Srbije, da nisu prekršili nijedan zakon i da imaju pravo da se vrate u svoju zemlju i kao svi ostali građani poštuju mere izolacije i sve ostale propisane mere.

Brankica Janković je istakla da je ova pandemija pokazala ranjivost čitavog sveta, međusobnu povezanost i zavisnost, i istakla da je sada trenutak za maksimalnu solidarnost. Ovo je vreme, u kojem je na svakome od nas, da u punoj meri pokaže sve ono na šta u redovnim okolnostima Poverenik za zaštitu ravnopravnosti kontinuirano ukazuje, a to je puna tolerancija, razumevanje, međusobno poštovanje i podrška, empatija i spremnost za pružanje pomoći drugima. Poverenik zaključuje da je pokazivanje ljudskosti najteže, ali i najvažnije u trenucima ovakvih globalnih izazova.