Početna Vesti Obaveštenje sveštenstva hrama Sv. Jovana Vladimira u Minhenu

Obaveštenje sveštenstva hrama Sv. Jovana Vladimira u Minhenu

Hram Sv. Jovana Vladimira u Minhenu
Foto: ahriva eparhija diseldorfska i sve nemačka

Sveštenstvo hrama Svetog Jovana Vladimira u Minhenu obaveštava svoje vernike i parohije o merama koje su preduzete usled zabrane okupljanja kao usled pandemije virusa korona. Obaveštenje prenosimo u celosti:

Draga braćo i sestre,

Imajući u vidu situaciju u kojoj se celokupno društvo nalazi, a uvažavajući sve preporuke nadležnih vlasti Savezne Republike Nemačke i Slobodne Države Bajern (Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutrašnjih poslova) koje se odnose na zabranu okupljanja, mere zaštite i ponašanja u vanrednom stanju, uz savetovanje sa nadležnim Episkopom Gospodinom Grigorijem obaveštavamo vas o sledećem:

-u periodu koji je pred nama, uključujući i Strasnu sedmicu i Praznik nad Praznicima – Vaskrs, u hramu Svetoga Jovana Vladimira u Minhenu sva bogosluženja će biti zatvorenog tipa uz prisustvo jednog sveštenika i jednog pojca. Hram će preko dana, izvan bogosluženja, biti otvoren za kratke, lične molitve. Pozivamo vas na poštovanje propisanog odstojanja i broja osoba koje istovremeno mogu biti prisutne u hramu;

– budući da verni ne mogu biti prisutni na službama pozivamo sve da preko poruka ili i-mejla dostave imena članova porodica za pominjanje na službama;

– za nabavku osnovnih crkvenih potrebština (sveća, briketa, tamjana) preko dana biće otvorena kapela pri našem hramu;

– sveta tajna Pričešća biće omogućena samo osobama koje su životno ugrožene. Sve ostale vernike pozivamo da postom nastave do Vaskrsa, a da se pričeste na prvoj Liturgiji po prestanku pandemije;

– posećivanje domova od strane sveštenika, osvećenja vaskršnjih vodica i sva ostala molitvoslovlja u domovima parohijana neće biti moguća do prestanka pandemije;

– slavska znamenja, za predstojeće slave, biće osvećivana isključivo u crkvi u unapred dogovorenom terminu sa nadležnim sveštenikom. Slavari (samo 1 predstavnik domaćinstva) treba da donese samo žito (pšenicu) i vino na osvećenje, dok će kolač, po blagoslovu, lomiti kod kuće sa svojim ukućanima. Po dogovoru sa svojim sveštenikom, osvećenje slavskog znamenja možete odložiti i za period nakon prestanka vanrednih okolnosti, što bi bila i najpreporučljivija opcija.

Navedene mere, koje unose veliki bol u srca svih nas, predstavljaju izraz naše brige za vaše zdravlje. Vođeni rečima iz Svetoga Pisma: „Budite dakle mudri kao zmije a bezazleni kao golubovi“ (Mt, 10,16), te narodne mudrosti koja kaže: „Čuvaj se i Bog će te čuvati“, pozivamo vas da poslušate savet vašeg Episkopa i vaših sveštenika kako bi nam ovaj post, i celokupna situacija u kojoj se nalazimo,  bili na spasenje i duhovno uzrastanje.

Iskoristite ovaj period za još usrdniju molitvu, razmišljanje o svojim životima i delima, o svojim prioritetima i potrebama. Čuvajte sebe i svoje bližnje, vodite računa o svome zdravlju, budite nam zdravi i duhovno jaki kako bi smo iz svega ovoga izašli kao jači, pametniji i plemenitiji ljudi i hrišćani.

Za kraj, ponovo vas pozivamo da se ne ustručavate da nas kontaktirate ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć. Samo uz ljubav na koju nas Gospod poziva i međusobno razumevanje prebrodićemo i ovo iskušenje i nastaviti tamo gde smo pre njega stali, u domu Božijem sa zajedničkom, jednoglasnom, pesmom Gospodu!

Vaši molitvenici pred Gospodom

Bratstvo Hrama Svetoga Jovana Vladimira