Početna Kultura Đorđe Mihailović (92), čuvar Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik primljen u srpsko državljanstvo

Đorđe Mihailović (92), čuvar Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik primljen u srpsko državljanstvo

Čuveni čika Đorđe Mihailović, višedecenijski čuvar i vodič kroz srpsko vojno groblje Zejtinlik konačno je primljen u državljanstvo Republike Srbije. Ovu odluku Vlade Republike Srbije, objavio je Službeni glasnik.  Time je država Srbija, srećom za života ovog velikog čoveka, koji je prvog maja napunio 92. godine,  odala priznanje za višedecenijsko bdenje nad humkama srpskih vojnika izginulim na Solunskom frontu.

Čika Đorđe je, kao i njegov otac Đura i deda Sava, posvetio ceo svoj život istoriji i čuvanju sećanja na preko 8000 nastradalih srpskih vojnika. Nepunih 60 godina na Zejtinliku, on na poseban i osoben način dočekuje i ispraća potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. Stihovi i birane reči izgovora na mestu gde počiva 8.000 ratnika i heroja, koji su zaustavljeni u jurišu za slobodu, za kojom su žudeli. Svakog jutra podiže srpsku zastavu nad usnulim vojničkim pukovima i to tako, kako sam kaže, kao da su živi. Za njega je veliki čast da služi na ovom za njega svetom mestu, gde su ispod svake stope, kosti palih junaka.

Imao je uvek razumevanja za svaki doneseni beleg iz rodne kuće junaka koji leži na groblju. I zajedno je sa potomcima junaka išao do večne humke i slušao šta oni imaju da kažu, šta im je preneto od toga junaka, kako bi to posle ispričao drugima.

Želja mu je da počiva uz svoje pretke, čuvare Srspkog groblja
oca Đuru i deda Savu
Foto: Pera Tučev

Svi koji su imali priliku da ih dočeka čika Đorđe su vrlo dobro zapamtili njegove ispričane priče i stihove koje im je recitovao, zatim pomogao u traženju svojih potomaka i sa velikim poštovanjem pričao o njihovim podvizima i željenoj slobodi. Kada bi neko zaplakao, poručio bi da mane suza, jer one nisu za takve junake.

Poreklom je iz Grbalja u današnjoj Crnoj Gori. Njegov deda solunski dobrovoljac Sava Mihailović je svoje zavičajno Jadransko more zamenio Egejskim 1926. godine kada ga je kralj Aleksandar I Karađorđević imenovao na čelo državne komisije za prikupljanje posmrtnih ostataka naših izginulih ratnika raštrkanih po preko 250 manjih vojničkih grobalja na širokom prostoru Solunskog fronta.

Sava je, po završetku, izgradnje impozantnog vojničkog groblja na Zejtinliku 1936. godine ostao njegov čuvar. Njega je nasledio sin Đura, a njih dvojicu unuk i sin Đorđe Mihailović. Čika Đorđe je izrazio želju da jednog dana i on počiva na ovom svetom srpskom groblju gde su sahranjeni i njegov otac i deda zajedno sa ostalim srpskim junacima. Za Srbe je bio i ostao „živa enciklopedija“ kada su u pitanju srpski ratnici: poznaje porodice i rodna mesta stradalih, rado recituje srpske ratničke pesmi.

Vrlo teško mu je palo kada je zbog bolesti morao da napusti staru kuću na groblju, gde se rodio. Preselio se u stan stotinu metara udaljenog od groblja. Zbog bolesti, morao je da nosi boce sa kiseonikom. Ujutru, čim bi se probudio, otvarao je vrata na terasi, gledao u groblje i već oko pet ujutru bi se niz ulicu spuštao na Srpsko vojničko groblje. Povijen, uz pomoć štaba bi otvarao kapiju, podigao zastavu, otvorio mauzolej i spreman čekao potomke ratnike da im ispriča o njihovoj slavnoj prošlosti.

Čika Đorđe je odlikovan ordenom srpske zastave drugog stepena 2014. Godinu dana ranije snimljen je dokumentarni film „Poslednji čuvar“, a pesmu „Maršira svu noć“ Raša Perić je posvetio upravo čuvaru Zejtinlika, čika Đorđu Mihailoviću.
Ostao je upamćen kada je u svojoj devedesetoj godini na dan obeležavanja sto godina od proboja Solunskog fronta, tokom jubileja na jakom suncu odbio da sedne stolicu. „Ovo je dan i mesto kad svi treba da stojimo“, bio je kategoričan.

Kada je ministar spoljnih poslova Republike Srbije posetio Srpsko vojničko groblje 25. februara ove godine čika Đorđe ga je lično dočekao. Tada mu se požalio da, iako je srpskog porekla i njegova porodica decenijama brine o srpskom vojničkom groblju, on nikada nije bio u Srbiji i nema srpsko državljanstvo ni pasoš. Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić mu je tada obećao da će Ministarstvo pomoći da se on po ubrzanom postupku primi u srpsko državljanstvo i da mu se izda pasoš. 

Kako Đorđe Mihailović nema muškog naslednika, a na mestu čuvara Srpskog vojničkog groblja će ga naslediti Predrag Nedeljković.