Početna Vesti Protest zbog hapšenja vladike Joanikija

Protest zbog hapšenja vladike Joanikija

Hapšenje vladike Joanikija
Foto: arhiva eparhija zvorničko tuzlanska


Oglasio se i austrijski poslanik Leo Kolbauer prebacujući vlastima u Crnoj Gori da je nezrela za EU

Podovom hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika Srpske pravoslavne crkve od strane policije u Nikšiću u Crnog Gori, reagovali su ne samo predstavnici i eparhije Srpske pravoslavne crkve u Srbiji u rasejanju, već i predstavnici srpskih udruženja, srpski savezi i pojedinci u rasejanju, kao i Srpski nacionalni savjet Crne Gore ali i Leo Kolbauer, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO).

Srpski nacionalni savjet Crne Gore oštro je osudio hapšenje episkopa. „Hapšenje i zadržavanje u pritvoru vladike Joanikija i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve (SPC) je čin poniženja i predstavlja očiglednu provokaciju usmerenu prema srpskom narodu“, istaknuto je u saopštenju, koje je potpisao njegov predsednik dr Momčilo Vuksanović. On je dodao da je „režim u Crnoj Gori koristeći nametnute uslove proizvedene pandemijom korona virusa otpočeo brutalno sprovođenje prokazanog , nedavno usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti. SPC i srpski narod u Crnoj Gori u narednom periodu čekaju još daleko veća iskušenja i izazovi koja će im aktuelna vlast nametnuti zbog predstojećih parlamentarnih izbora i popisa stanovništva“, stoji u saopštenju.

Poslanik u Bečkom parlamentu Leo Kolbauer se oglasio povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštestva, poručivši da vlada Crne Gore nezrela za Evropsku uniju
Foto: arhiva FPO Beč


Sa druge strane, Leo Kolbauer, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPO) smatra da hapšenjem vladike i sveštenika „Crna Gora je još jednom pokazala da nije zrela za Evropsku Uniju. Sloboda veroispovesti izgleda drugačije u 21. veku”,  rekao je Kolbauer.

On je naveo da je 12. maj veliki pravoslavni praznik pre svega kod srpskih pravoslavnih vernika u Crnoj Gori i da su se tog dana spontano odlučili da organizuju litiju, a zbog čega je sada optuženo i uhapšeno sveštenstvo. U saopštenju za medije on je izneo mišljenje da i u slučaju da se ne pridržavaju svi  „preteranih mera“ u vezi sa virusom korona, niko ne bi trebalo da bude odmah uhapšen.

Hapšenje vladike i sveštenika okarakterisao je kao uvredu predstavnika crkve koji su, kako kaže, stalno pozivali da se poštuju mere države. Kolbauer je istakao da iz hapšenja stoji sporan zakon kojim Crna Gora želi da nacionalizuje crkve i manastire Srpske pravoslavne crkve.

„Zbog toga su ljudi i pre korona virusa izlazili na ulice jer ne dozvoljavaju da im neko tako oduzima njihove svetinje stare više vekova. Da li državi u kojoj je tako delovanje ne samo moguće, već svakodnevna praksa, treba priznati zrelost za EU”, zapisao se Leo Kolbauer.