Početna Najave Koncert prvog Svesrpskog dečijeg sabora Dečjeg kulturnog centra Beograd

Koncert prvog Svesrpskog dečijeg sabora Dečjeg kulturnog centra Beograd

Poseta Vukovoj kući u Tršiću – dece iz Srbije, rasejanja i regiona
Foto: Dečiji kulturni centar Beograd

Usled pandemije izazvane virusom korona ove godine Dečji kulturni centar nije u mogučnosti da ukaže gostoprimstvo deci iz rasejanja i regiona. „Prisećamo se prve manifestacije Svesrpski dečji sabor održane u maju 2018. godine. Ćirilo i Metodije u izvođenju Bode Ninkovića sa prvog Svesrpskog dečjeg sabora“.

Ceo koncert možete pogledati sutra od 12 časova na jutjub kanalu Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Svesrpski dečiji Sabor u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pokrenut je 2018. godine. Od 23. do 26. maja u Srbiju su dolazila  deca i mladi iz rasejanja želeći da upoznaju svoju zemlju porekla i njene kulturne tekovine. Mališane iz dijaspore srdačno su dočekivali njihovi vršnjaci učenici osnovne škole Starina Novak iz Beogradu, u čijim domovima su boravili.

Prvi sabor održan je 2018. godine, koji je okupio decu iz šest zemalja, a drugi, održan naredne godine, okupio je decu iz deset zemalja. Tokom ove dve godine u Srbiju su došla deca iz Francuske, Hrvatske, Makedonije, Nemačke, Norveške, Rumunije, Slovenije, Švedske, Amerike, Australije, Mađarske, Republike Srpske i Crne  Gore. Svake godine oko stopedesetoro dece gostiju i njihovih domaćina su učesnici manifestacije.

Slobodan Boda Ninković – Ćirilo i Metodije

„Jedan od povoda za nastanak manifestacije je obeležavanje Dana sveslovenske pismenosti, pa se sabor zvanično otvara svake godine 24. maja, koncertom u čast proslave ovog praznika u sali „Donka Špiček“ u Dečjem kulturnom centru Beograd. Budući da ove godine nismo u prilici da ukažemo gostoprimstvo našim prijateljima iz dijaspore i regiona nastavljamo da se dopisujemo i gajimo prijateljstva iz daljine, prisećajući se nezaboravnih uspomena“, istakli su iz Dečjeg kulturnog centa.

Oni su dodati da ove godine ovaj značajan praznik obeležiti svečanim koncertom održanim na Dan slovenske pismenosti – Dan Svetih Ćirila i Metodija, 24. maja 2018. godine, u Dečjem kulturnom centru Beograd. „Ovim koncertom zvanično je počela manifestacija, uz državnu himnu „Bože pravde“ i pozdravne reči gospodina Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika Republike Srbije, koji je ujedno preneo i pozdrav od predsednika Srbije poželevši da ova manifestacija zaživi i traje. Pored Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hora Čarolija i Umetničkog centra Talija, na koncertu su nastupili Minja Subota, Leontina Vukomanović i Slobodan Boda Ninković“. Koncert, koji je održan pod pokroviteljstvom predsednika Republike, može se pogledati na Jutjub kanalu Dečjeg kulturnog centra Beograd, sutra u nedelju, 24. maja, u 12 časova.