Početna Vesti Poslodavci dužni da za rad od kuće zaposlenim plate deo stanarine

Poslodavci dužni da za rad od kuće zaposlenim plate deo stanarine

Sudija u Cirihu presudio da poslodavac mora da plati obeštenje za rad od kuće
Foto: unsplash.com

Pandemija izazvana virusom korona dovela je da su mnogi ostali bez posla, da su mnogi bili poslati na skraćeno radno vreme kao i da je većina radila od kuće. Radnik jedne firme u Cirihu u Švajcarskoj tužio je svoju firmu pošto je ona odbila da mu plati obeštećenje za rad od kuće. Firma je obrazložila da ne postoji  odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi da plati deo kirije.

Međutim, sudija je presudio drugačije. On je naveo, da to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtev za obeštećenje. Prema toj presudi firma je dužna da plati obeštećenje i to i retroaktivno 150 franaka mesečno. Time su švajcarski poslodavci dužni su da svojim zaposlenima za rad od kuće plate jedan deo kirije, zaključio je sud u Cirihu.

Eksperti za radno pravo ističu da zaposleni imaju pravo na obeštećenje samo ako su bili prinuđeni, a ne svojom voljom, da rade od kuće. Onaj ko je to uradio na osnovu sopstvene volje ne bi imao pravo da dobije novčanu naknadu. Oni su dodali da poslodavac snosi odgovornost za zdravlje zaposlenih, pa da on ima obavezu da plati i odgovarajuću stolicu za rad od kuće.