Početna Događanja Crkvena prodavnica u Frankfurtu se otvara u subotu

Crkvena prodavnica u Frankfurtu se otvara u subotu

Crkvena prodavica u pri hramu u Frankfurtu se otvara u subotu
Foto: arihva SPC Frankfurt

Pri hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu, blagoslovom vladike Diseldorfa i Nemačke  gospodina Grigorija uređena je i opremljena crkvena prodavnica. „Iz magacina naše eparhije crkvena roba je uredno i pregledno složena u prodavnici. Prodavnica biće otvorena u subotu 19. juna u 17 časova” istakli su sveštenici Crkvene opštine Frankfurt.
Iz crkvene opštine Frankfurt takođe obaveštavaju da će radno vreme prodavnice biti svaki dan od 09 do 18 časova. „Zahvaljujemo se svim vernicima koji su pomogli da napravimo crkvenu prodavnicu“, istakli su sveštenici i predstavnici crkvenog odbora.

Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu u delu grada Galus kupljen je 11. decembra 2012. Od tada se hram konstantno sređivao kako bi imao sva obeležja pravog pravoslavnog hrama. Enterijer hrama je skoro neprepoznatljiv sa onim iz 2012. Hram krasi, kako je istakao i vladika Grigorije „premoćan oltar”, sa impozantnim ikonostasom, mozaičnim ikonama u Vizantijskoj tehnici.

Deo ponude crkvene prodavnice u Frankfurtu
Foto: arihva SPC Frankfurt

Polijeleji (lusteri) u hramu su carski ruski, kupljeni u Moskvi. Celivaonice i jedinstven Hristov grob rad je Dragana Petrovića iz Beograda. Podrum ispod hrama su vernici dobrovoljnim radom, pretvorili u salu.

Na Glavnom groblju u Frankfurtu urađen je spomen krst na Vojnom groblju na mestu gde su sahranjena 42 srpska i ruska vojnika u Prvom svetskom ratu. „To smo uradili na stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata (11.11.1918-11.11.2018). Interesantno je da je krst urađen od kamena crvenog mermera Verona koji je bio masiv na Časnoj trpezi kod evangelista u hramu koji smo kupili. Posebno nam je drago što je od tog kamena urađen krst za naše pretke Mučenike postradale ovde pre jednog veka. Krst je uradio G. Rakočević kod našeg hrama. Zvonik uz hram smo ukrasili sa bilećkim kamenom i krst od betona za plehom boje zlata. Tako da je sada naš pirg prepoznatljiv u Frankfurtu po kamenom mozaiku i svetlom krstu koji i po noći sija (jedini u Frankfurtu). Na pirgu će biti naslikana freska Bogorodica „zaštitnica grada Frankfurta”“,istakli su čelni ljudi crkvene opštine Frankfurt.

Hram se oslikan, uređeno je dvorište a želja sveštenika je da se otkupi dečiji vrtić koji se nalazi preko puta hrama, sa željom da postane Srpski pravoslavni vrtić.