Početna Vesti Besplatni kursevi nemačkoj u Bečkim parkovima

Besplatni kursevi nemačkoj u Bečkim parkovima

Beč je poznat, kao i mnogi drugi glavni gradovi, po ponudi programa za svoje stanovništvo tokom cele godine a posebno preko leto. Ovoga puta, pošto mnogi usled pandemije virusa korona nisu mogli da odu u rodni kraj ili na letovanje ponuđeno je svima koji su došli za Austriju da svoje znanje nemačkoj jeziku poboljšaju ili pak da počnu da ga uče. Organizator je, „Bečki narodni univerzitet“ (Wiener Volkshochschulen -VHS).

Svi koji su zainteresovani, mogu pohađati kurseve. Ideje ove inicijative je, da stranci što bolje savladaju nemački jezik, posebno oni, koji nisu u mogućnosti iz razno raznih razloga,  da pohađaju kurs jezika. To su pretežno majke inostrane dece. Kursevi se nude u opuštenoj atmosferi u prirodi. Učesnicima kursa se nudi mogućnost da ili savladaju osnove nemačkog jezika ili da dobiju odgovore na ono što ih zanima u vezi jezika. Želja organizatora je da podstaknu one koje pohađaju kurseve da nakon završetka nastave sa učenjem nemačkoj jezika, kako bi što bolje bili integrisani u postojeće društvo.

„ Savlađivanje nemačkoj jezika prestavlja značajan korak u integraciji, pa je zato važno da što više stanovnika Beča ima besplatan i pojednostavljen pristup kursevima nemačkog jezika“, mišljenja je Jirgen Černohorsi član bečkog odbora za integraciju i obrazovanje.

Ponuda besplatnih kurseva je za sada ponuđena u pet bečkih parkova. I dok na primer majke uče nemački jezik organizatori kursa čuvaju njihovu decu. Sa druge strane takođe preko leta deci i mladima je omogućeno da uče nemački u letnjim gradskim kampovima, koje takođe organizuje bečki narodni univerzitet.