Početna Događanja Decenija Srpske škole Nikola Tesla na Nijagari

Decenija Srpske škole Nikola Tesla na Nijagari

Na Trgu Nikole Tesle na Nijagari deo učenika srpske škole sa roditeljima
Foto: arhiva SŠ Nikola Tesla

Srpska škola Nikola Tesla na Nijagari u Kanadi danas proslavlja vredan jubilej – 10 godina svoga grada. Pandemija izazvana virusom koronon onemogućila je da se ovaj veliki datum obeleži kako su svi u Srpkoj školi želeli. „Prvi školski časovi na srpskom jeziku u našoj školi održani su 1. oktobra 2010. godine. Od tada pa sve do danas stotine učenika od predškolskog uzrasta pa do srednjoškolaca pohađalo je nastavu na svom maternjem jeziku. Zbog svima poznate teške situacije u kojoj smo se našli izazvane pandemijom virusa koja je poremetila normalan život širom sveta, nismo u mogućnosti da ovu našu malu svečanost obeležimo kako smo želeli. Ovom prilikom želimo pre svega da se zahvalimo District School Board of Niagara bez čije nesebične pomoći od prvog dana ova škola ne bi mogla da postoji“, istakao je direktor Srpske škole Borislav Živković.

Direktor škole Borislav Živković sa delom svoga tima i sveštenikom prilikom proslave Savindana
Foto: arhiva SŠ Nikola Tesla

Čestitajući svima vredan jubilej, on se zahvalio svim učiteljima koji su proteklih deset godina radili u našoj školi. „Isto tako velika zahvalnost ide svima onima koji su svojim donacijama ili na bilo koji drugi način pomagali rad naše škole. Hvala svim roditeljima, bakama i dekama, koji su imali poverenje u nas i dovodili svoju decu i unuke na časove srpskog jezika. Hvala svim saradnicima koji su nas podržavali i pomogli nam da svoje planove i programe sprovedemo u delo“, dodao je.

Na jednoj od priredbi razgovori sa đacima
Foto: arhiva SŠ Nikola Tesla

Takođe veliko hvala upućeno je i našim dragim prijateljima kako ovde u Kanadi tako i u našoj matici Srbiji, Republici Srpskoj i širom sveta „koji nam šalju podršku sve ove godine i prate naš rad“. Takođe toplim rečima direktor škole se zahvalio i svim medijima koji su pratili rad i akcije u proteklih deset godina i „koji su svojim izveštavanjem još više doprinosili da se o našim uspesima čuje širom sveta“. 

„Mnogo toga smo uradili u proteklih deset godina, možda čak i više nego što smo mogli i pretpostaviti kada smo počinjali. Ali veliki entuzijazam i energija koji su uloženi od prvog dana rada naše škole morali su dati rezultate. Svi ti uspesi nam daju još veću obavezu da nastavimo istim putem, da i u narednim godinama Srpska škola Nikola Tesla sa ponosom čuva naš srpski jezik, svoju istoriju, veru, kulturu i tradiciju ovde daleko od naše matice Srbije. Da Nijagarini vodopadi, jedno od najpoznatijih i najlepših mesta na svetu, budu sve poznatiji i po Trgu Nikole Tesle na kome će se sa ponosom okupljati ne samo pripadnici našeg naroda nego i narodi drugih vera i nacija. Da pokušamo lik i delo jednog od najvećih sinova našeg naroda Nikole Tesle, čije ime sa ponosom nosimo, još više približiti onima koji su o njemu davno trebali učiti. Mnogo je planova ali i mnogo obaveza koje su pred nama već u ovoj školskoj godini. Iskreno se nadamo da će se zdravstvena situacija u celom svetu uskoro popraviti kako bi se svi vratili u normalniji život. Neka nam je srećna desetogodišnjica rada“, istakao je direktor Borislav Živković u ime svih u ovoj ustanovi.

Na deseti rođendan promovisana je i nova internet stranica srpske škole https://srpskaskolanikolatesla.ca/ za koju se nadaju da će „svakim danom biti bogatija i interesantnija“.

Deo učenika izvodi program posvećen svetom Savi
Foto: arhiva SŠ Nikola Tesla