Početna Događanja Proslava Krstovdana u Ulmu i moleban za početak školske godine

Proslava Krstovdana u Ulmu i moleban za početak školske godine

U Ulmu održan moleban za početak školske godine i proslavljen Krstovdan
Foto: ahriva CO Ulm

Na praznik Vozdviženja časnog krsta – Krstovdan u crkvenoj opštini Ulm u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg održana nakon liturgije održana je molitva „Priziv svetog duha“ i ujedno  je obeležen početak školske godine za učenike koji pohađaju nastavu srpskog jezika i veronauka pri hramu Svetih besrebrnika Kozme i Damjana.

Najmlađi vole da idu u hram na nastavu srpskog jezika i veronauke kod sveštenika Ljubomira i učiteljice Nataše
Foto: ahriva CO Ulm

Nadležni paroh protojerej Ljubomir Zorica je naglasio: „U svom dubokom domostroiteljskom promišljanju u delu spasenja roda ljudskoga Gospod je od krsta, koji je nekada bio znak najstrašnije kazne i poniženja, načinio svepobedni simbol spasonosne vere hrišćanske. Krst je, naime, nekada bio simbol odmazde najvećim zločincima, jer je raspeće na krstu bio jedan od najstrašnijih načina smrtne odmazde zarobljenicima i osuđenicima, na kome bi oni umirali polagano u najstrašnijim mukama. Od tog simbola poniženja, Gospod Hristos, raspevši se na Krstu, načini od njega simbol svoje bogočovečanske žrtve, žrtve u kojoj sav rod ljudski ima oproštaj grehova, pomirenje sa Bogom i dar usinovljenja nas od strane Boga“.

Nakon liturgijskog sabranja održan je roditeljski sastanak, kao i upis učenika na nastavu veronauke i srpskog jezika koja se odvija pri našem hramu i koga vode sveštenik Ljubomir Zorica i učiteljica Nataša Đukanović.

Proslava Krstovdana u Ulmu
Foto: ahriva CO Ulm