Početna Kultura FEDEMUS – 25. Republički festival dečjeg muzičkog stvaralaštva

FEDEMUS – 25. Republički festival dečjeg muzičkog stvaralaštva

Od 1995. godine festival FEDEMUS afirmiše mlade talente i promoviše dečje stvaralaštvo i kreativan rad odraslih sa decom
Foto: arhiva DKC Beograd

Povodom završnice XXV Republičkog festivala dečjeg muzičkog stvaralaštva Deca kompozitori  – FEDEMUS 2020 biće održan koncert „Veruj u sebe“ u petak, 23. oktobra, u 17 časova, u sali Donka Špiček Dečjeg kulturnog centra Beograd (DKCB). Koncert će se održati bez prisustva publike, koja može pratiti koncert uživo na YouTube kanalu DKCB.

Na koncertu će učestvovati pobednici festivala – deca kompozitori i kantautori iz cele Srbije. Na ovogodišnji konkurs, koji je trajao od 15. januara do 15. marta, stiglo je više stotina kompozicija iz preko 35 mesta Srbije, koje su grupno ili pojedinačno komponovala deca osnovnih škola na svoje ili tekstove svojih vršnjaka. Po završenom konkursu, selekciona komisija, u sastavu naših eminentnih profesora muzike i aranžera, odabrala je 12 instrumentalnih i 11 vokalnih kompozicija. Snimljene vokalne kompozicije  se nalaze na novom CD-u ,,Veruj u sebe“ u izdanju Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva FEDEMUS – Deca kompozitori, propisan nastavnim planom i programom u nastavi muzičke kulture Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja Republike Srbije, jedini je festival na kome deca učestvuju kao kompozitori, tekstopisci i izvođači. Deca Srbije, uzrasta od 7 do 15 godina, učestvuju na republičkom konkursu koji Dečji kulturni centar Beograd raspisuje svake godine za dečju kompoziciju u oblasti vokalnog i instrumentalnog stvaralaštva. Od 1995. godine festival afirmiše mlade talente i promoviše dečje stvaralaštvo i kreativan rad odraslih sa decom. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Festival Deca komopozitori stvorili su generacije mladih kompozitora, solista, kantautora
Foto: arhiva DKC Beograd

DKCB i festival Deca kompozitori stvorili su generacije mladih kompozitora, solista i kantautora. Do sada su izdate tri audio kasete i deset audio CD-a u izdanju PGP-a, kao i četiri samostalna CD izdanja. Ova izdanja prate i notne zbirke u kojima se nalaze oko dvesta sedamdeset vokalnih kompozicija.

Učesnici Festivala su svih ovih godina predstavljali našu zemlju na međunarodnim festivalima u Makedoniji, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Turskoj. Pored ovih inostranih nastupa, deca solisti i kantautori učestvovali su u mnogim dečjim programima našeg grada – na koncertu Dani Evrope ispred Skupštine grada Beograda, Susreti prijateljstva Međunarodne manifestacije dece Evrope Radost Evrope, kao i u mnogim TV i radio emisijama, istakli su pres službi DKC Beograd.

Ovo je divna prilika da deca u rasejanju čuju i dožive melodije svojih vršnjaka u Srbiji. Koordinator i muzički urednik Festivala je Mirjana Miličić Prokić.