Početna Događanja U okolini Frankfurta održani 26. Oktobarski susreti pisaca

U okolini Frankfurta održani 26. Oktobarski susreti pisaca

26. Oktobarski susreti pisaca u organizaciji Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurtu
Foto: arhiva UP Sedmica

Udruženje pisaca Sedmica iz Frankfurta postoji preko četvrtine veka. Osnovano je kako bi se pesnici i pisci družili i u tuđini stvarali na maternjem jeziku. Za sve ovo vreme objavljeno je na hiljade divnih pesama, na stotine uzbudljivih romana, odštampano dosta zajedničkih zbirki, održano mnogo književnih večeri. Druženja su bila ne samo u Frankfurtu i Nemačkoj već i drugih zemljama Evrope.

Oktobarski susret pisaca je manifestacija koja je minulog vikenda održana 26. po redu. Okupila je pesnike iz mnogih nemačkih i evropskih gradova i uživo i virtuelno. Oni koji su mogli da fizički prisustvuju okupili su se u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu (nadomak Frankfurta). Njih nisu sprečile uvedene vanredne mere zaštite od korona virusa. Želja da se druže na srpskom jeziku i čuvaju svoj jezik je bila prioritet, ali su svi poštovali uvedene mere zaštite.

Ljubiša Simić, predsednik Sedmice, poželeo je dobrodošlicu svi i prisutnima i onima koji su virtuelno učestvovali.

Predsednik Udruženja Ljubiša Simić
Foto: arhiva UP Sedmica

„Sedmica već više od 25 godina gradi mostove između kultura i naroda, negujući i podstičući književno stvaralaštvo i prave ljudske vrednosti. Sedmica je formirana 1995. s ciljem da bude kuća mladih i starijih pisaca, javna scena za predstavljanje dela naših autora iz dijaspore i spona sa otadžbinom. Danas se trudimo da u ovim teškim okolnostima obeležimo četvrt veka postojanja i uspešnog rada, da pokažemo dostojanstvenu hrabrost u borbi za očuvanje maternjeg jezika i identiteta u tuđini. U tome nas podržava Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu na Majni na čelu sa generalnim konzulom, gospodinom Brankom Radovanovićem. Posebno treba istaći i veliku podršku, koju već dugi niz godina našem udruženju pruža Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Veoma smo zahvalni što je Uprava za saradnju s dijasporom i ove godine, u ovim teškim okolnostima nastalim pandemijom korone virusa, uspela da izdvoji sredstva za sufinansiranje tradicionalnih Oktobarskih susreta pisaca dijaspore“, naglasio je predsednik Sedmice, Ljubiša Simić. On je posebno pozdravio Stevana Sinđelića, konzula Srbije u Frankfurtu, koji je pre početka programa preneo poruku ohrabrenja piscima.

„Neka vaše pero bude oružje u borbi za ispisivanje stranica u nekoj budućoj istoriji našeg naroda u rasejanju. Ovo vreme jeste teško, ali se moramo izboriti i sačuvati srpsku kulturu, tradiciju i sve one vrednosti koje nas krase. Jedinstvo koje je u Sedmici vrlo izraženo i prepoznatljivo, dobar je znak da smo na pravom putu“, naglasio je konzul Sinđelić.

Program je održan pod motom Knjige i ljudi i sloganom koji je ispisao prosvetitelj Vuk Stefanović Karadžić: „Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod“.

Virtuelno uključenje pesnika iz Evrope
Foto: arhiva UP Sedmica

U bogatom i lepom programu svoje stihove uživo su govorili Dragica Šreder iz Hildena, Kostadinka Koca Đorđevska iz Menhengladbaha, Miloš Milojević iz Erlangena, Zdravko Lazarević iz Baden-Badena, Aleksandar Saša Jovanović, Zagorka Bunthornsade i Ljubiša Simić iz Frankfurta, Milorad Miki Milenković iz Ofenbaha, Zlata Ikanović iz Hojzenštama, Ljubiša Tiša Stanković iz Kronberga kao Danica Dana Dodić, pesnikinja iz Pariza. Virtuelno, u program su se uključili Slavica Mastikosa i Dubravka Dragović Šehović iz Beograda, Tamara Ćirić iz Niša, Svetlana Matić iz Beča, Mirjana Stojanovska iz Bitolja, Jelena Ćirić iz Praga, Sonja Stoleska i Dimče Šinpinkarovski iz Struge, Ljubinka Stankov Perinac i Slavomir Gvozdenović iz Temišvara, Dijana Kondić Đurić, Milan Đurić i Dragan Jakovljević iz Budimpešte, Sergej Glovjuk iz Rusije i Živko Vujić iz Banjaluke. Aleksandar Vladisavljević, mladi violinista upotpunio je program klasičnim numerama.

Aleksandar Vladisavljević upotpunio veče
muzičkim numerama na violini
Foto: arhiva UP Sedmica

„I pored vanrednih mera zaštite od korone virusa, uspeli smo da održimo naše tradicionalne Oktobarske susrete pisaca dijaspore. Umetnost ne poznaje granice, ne priznaje stege i okove i vaša pozitivna energija pretočena u stihove i poslata u vasionu sa ovih susreta pisaca, samo potvrđuje konstataciju da će lepota spasiti svet.

U ime Udruženja pisaca Sedmica najsrdačnije se zahvaljujem svim učesnicima u programu 26. Oktobarskih susreta pisaca dijaspore. Sedmica je za ovih 25 godina zahvaljujući vama i ljudima poput vas mogla da se razvije i izraste u jedno renomirano književno udruženje evropskog ranga. Prava je dragocenost i veliko bogatstvo ima takve umetnike i plemenite ljude za prijatelje. Na kraju bih umesto pozdrava parafrazirao stihove poznatog pesnika Šime Ešića:

Kada pesnici izlete štimaju

u svakoj zemlji prijatelje imaju.

Treba se uvek držati toga –

lepo je svugde imati svoga.

Živeli!“, istakao je predsednik udruženja Sedmice Ljubiša Simić, zahvalivši se svima na dolasku, učešću i druženju.

I Sajam knjiga u Frankfurtu je ove godine u virtualnom izdanju. Prethodnih godina članovi Udruženja Sedmica su učestvovali na ovom najvećem sajmu knjiga i prezentovani svoju zemlju. Oni će nastaviti da budu na narednim sajmovima, samo da prođe pandemija i da se život vrati u normalu. Do tada će i pesnici i pisci nastaviti sa svojom misijom, pisanjem na srpskom jeziku i čuvati ga, gde god se nalazili.