Početna Događanja Hiljadu najreprezentativnijih knjiga srpske književnosti, istorije i kulture u školskoj biblioteci u...

Hiljadu najreprezentativnijih knjiga srpske književnosti, istorije i kulture u školskoj biblioteci u Bondiju (u Parizu)

Nastavnica Milija Jevremović primila je od Dejana Bogdanovića
divne knjige na srpskom jeziku za biblioteku
Foto: arhiva M. Jevremović

Nastavnica Srpske dopunske škole u Francuskoj Milija Jevremović, koja đake podučava srpskim jeziku u opštinama Pariza (Levalova Pere, Sen Mor de Fose i Bondi) kao i Srpskom kulturnom centru u Parizu posetila je Dejana Bogdanovića, profesora orijentalnih jezika i bibliotekara u penziji. Tom prilikom on je za školsku biblioteku poklonio knjige poznatih srpskih pisaca. Neke su i sa posvetom Desanke Maksimović, Milorada Pavića, Jovana Dertića. Tekst nastavnica Milijane prenosimo u celosti:

U školsku biblioteku stigle su izuzetno retke knjige poznatih srpskih pisaca, sa originalnim posvetama samih autora. Na početnim stranama pojedinih knjiga nalaze se posvete velikih stvaralaca, poput Milorada Pavića, Desanke Maksimović, Jovana Deretića…

Proteklu nedelju obeležilo je prijatno druženje sa profesorom orijentalnih jezika i bibliotekarom u penziji Dejanom Bogdanovićem. On  živi u Parizu, godinama podržava rad srpske dopunske škole i već je donirao veliki broj knjiga našoj biblioteci. Posetili smo gospodina Bogdanovića i njegovu suprugu, popričali i razmenili ideje, čuli po koju zanimljivu anegdotu o našim velikim piscima iz prve ruke, a otuda se vratili sa paketima vrednih knjiga koje je profesor poklonio biblioteci. Knjige smo razvrstali i popisali, a uskoro će dobiti svoje mesto na policama i postati dostupne svim obožavaocima književnosti.

Školska biblioteka u Bondiju postoji četiri godine i pravi je dragulj naše škole. Neizmerno smo ponosni što se fond knjiga bogati i raste zahvaljujući ljudima plemenitog srca i poštovalaca srpske književne baštine jer se tako došlo do broja od čak 1000 istaknutih primeraka srpske književnosti i kulture.

Knjige se mogu iznajmiti u biblioteci svakog dana, izuzev ponedeljkom, u terminima kada je otvorena Crkva Svete Petke. Biblioteka je otvorenog tipa, a učlanjenje je besplatno.

Veliku zahvalnost dugujemo profesoru Bogdanoviću i njegovoj želji da veliki srpski pisci postanu poznati i čitani i u francuskoj dijaspori, kao i protojereju Željku Simonoviću koji nesebično ustupa crkveni prostor za namenu biblioteke.

Sa željom da naša biblioteka postane mesto brojnih književnih susreta i čarolije pisane i čitane reči, pozdravljamo i pozivamo na druženje „male“ i „velike“ čitaoce.