Početna Događanja U Frankfurtu na Srpskom vojničkom groblju obeležen Dan primirja

U Frankfurtu na Srpskom vojničkom groblju obeležen Dan primirja

U Frankfurtu na Majni u Nemačkoj, na Srpskom vojničkom groblju, predstavnici srpkog rasejanja obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Zajedno sa članovima Generalnog konzulata i Crkvene opštine Frankfurt odlaze na Srpsko vojničko groblje, na kome počiva 41 srpski i jedan ruski oficir. Groblje se nalazi na centralnom gradskom groblju u Frankfurtu, na kome se služi pomen palim borcima, polažu venci i odaje počast.

Velika svečana ceremonije povodom Dana primirja i sećanje na žrtve Prvog svetskog rata ove godine je izostala, zbog pogoršane epidemiološke situacije i uvedenih novih mera usled pandemije virusa korona. Otac Neđeljko Đokić, iz frankfurtske crkvene opštine služio je parastos a zatim su svi prisutni minutom ćutanja odali počast onima kojima koji su se za našu slobodu borili.

Nastavnici SDŠ u Hesenu sa koordinatorkom B. Bukinac i g. konzulom B. Radovanovićem
Foto: S. Višnjić

Nastavnici Srpske dopunske škole u Hesenu zajedno sa koordinatorkom Biljanom Bukinac poklonili su se senima palih srpskih i ruskog heroja u Velikom ratu.  Obeležavanju Dana primirja  prisustvovalo je celokupno diplomatsko osoblje Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, na čelu sa generalnim konzulom Brankom Radovanovićem kao i konzul Ruske Federacije Dimitrij Zaharov i šef protokola Nikita Raevskij. Uz intoniranje srpske i ruske himne položeni su venci.

Srpsko vojničko groblje u Frankfurtu spontano je otkriveno pre četiri godine. Generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović i protojerej-stavrofor Simon Turkić takođe iz Frankfurta odmah su se dogovorili da se na mestu gde se nalazio drveni ruski krst postavi spomen-obeležje u obliku pravoslavnog krsta – ,,Sveti krst“. Tako je i urađeno. Tačno na sto godina od potpisivanja mira u Prvom svetskom ratu sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz Frankfurta su osveštali Krst na Srpskom vojničkom groblju. Tada je možda i prvi put služen parastos i opelo nad humkama 41 srpskog i jednog ruskog oficira, koji su bili ratni zarobljenici oficirskog logora u Frankfurtu, koji je pripadao takozvanoj osamnaestoj vojnoj inspekciji Nemačkog kajzerrajha.

Krst je urađen od crvenog kamena „Verona”, koji je služio desetinama godina kao Časni presto u Evangelističkom hramu na Galusu u Frankfurtu, koji su predstavnici srpske Crkvene opštine Frankfurt kupili od evangelista. Vajar Milan Rakočević je „maestralno i sa dubokom emocijom oblikovao ovaj krst koji će i u Frankfurtu (kao i od Norveškoj pa preko Evrope cele do Maroka i Alžira) svedočiti srpska vojna groblja iz Prvog svetskog rata“, rekao je tada otac Simon Turkić.

Sve troškove je preuzela Srpska pravoslavna crkva u Frankfurtu, a materijal su donirali i radove izveli veliki srpski darodavci iz Frankruta sa okolinom – Mladenko Žarić, Milenko Bobar, Svetozar Bojanić, Borislav Vidović, Gojko Lugonja i Goran Mišić.