Početna Vesti Zbog virusa korona Austrija se ponovo „zatvara“ i to od utorka

Zbog virusa korona Austrija se ponovo „zatvara“ i to od utorka

Austrijska vlada od utorka pooštrava mere u pokušaju suzbijanja pandemije, kako bi po rečima ministra zdravlja Austrije Rudolfa Anšoobera uhvatili poslednji voz „za sprečavanja kolapsa zdravstvenog sistema“.

Od utorka se zatvaraju škole, u crkvama neće biti službi za vernike, kozmetički, frizerski i saloni slične namere se takođe zatvaraju. Sve prodavnice osim onih za prehranu će biti otvorene kao i drogerije, apoteke i trafike. Takođe banke i pošte će biti otvorene. Restorani ostaju zatvoreni ali će smeti i dalje da prodaju hranu za poneti.
Zabrana izlaska iz kuće nije uvedena ali je ograničena: sme da se ode na posao, u kupovinu, pa se poseti član porodice kao da se izađe u šetnju ili ne neku sportsku aktivnost isključivo sam ili sa članom zajedničkog domaćinstva.

Obaveza nošenja maski i držanje odstojanja se i dalje mora poštovati.

Ove mere stupaju na snagu u utorak 17. Novembra i trajaće do 6. decembra, sa mogućnošću produženja.

Hoteli su i dalje  zatvoreni, ali ako zatreba njihov prostor može da se upotrebiza vanredne situacije. Na primer za organizovanje malih grupa za decu, čiji roditelji moraju da fizički idu na posao ili da budu upotrebljeni kao stacionara za osobe u karantinu.

Prethodne mere od 2. novembra, koje je austrijska vlada uvela, nisu donele očekivane rezultate. Broj zaraženih i obolelih raste eksponencijalno. Juče ih je bilo gotovo 10.000 novih slučajeva.