Početna Zanimljivosti Na današnji dan počela Kolubarska bitka

Na današnji dan počela Kolubarska bitka

Foto: Vikipedia

Na današnji dan (16. novembar) 1914. godine, počela je Kolubarska bitka, najveća koju je srpska vojska vodila u Prvom svetskom ratu. Završena je 15. decembra.  Kolubarska bitka ili Suvoborska bitka vođena na frontu od preko 200 km na prostoru doline reke Kolubare, obroncima planine Suvobor i obroncima planine Maljen. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage Prve armije pod komandom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske, u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije. Bitka je u svojim fazama bila rovovskog tipa. Posle pobede srpske vojske u Kolubarskoj bici na srpskom frontu do početka jeseni 1915. zavladalo je zatišje. Po okončanju bitke dolazi do sporadične epidemije tifusa koja će dobiti velike razmere početkom 1915.

Čuveni srpski vojvoda
Živojin Mišić
Foto: Vikipedia

Pobedom srpske vojske nad austrougarskim trupama pod komandom generala Poćoreka koji je bio prisiljen da se povuče iz Srbije. Izuzetne zasluge za pobedu u bici, u kojoj je zarobljeno oko 43 000 austrougarskih vojnika, imao je general Živojin Mišić. Austrougarski general Poćorek neposredno posle završetka Kolubarske bitke zamolio je Vrhovnu komandu da ga razreši aktivne službe. Ta molba je prihvaćena. Prema kazivanju jednog oficira Poćoreku je predloženo da izvrši samoubistvo. On je navodno odgovorio: „Hoću. Ubiću se, ali ću se ubiti tek kada ma koji drugi austrijski general pobedi srpsku vojsku“.

Kolubarska bitka je najveća bitka koju su u Prvom svetskom ratu vodile Kraljevina Srbija i Austrougarska. Toliko je bila značajna, toliko velika da je 153.373 naših predaka u njoj stradalo, što poginuvši, što bivajući ranjeni, što zarobljeni. Da, 153.373.