Početna Događanja U Fraunefeldenu u Švajcarskoj u Serbika kafeu predstavljeno delo „Sužnji u predvorjima...

U Fraunefeldenu u Švajcarskoj u Serbika kafeu predstavljeno delo „Sužnji u predvorjima smrti“ Mirjane Drljače Mandić

Deo učesnika na novom književnom susretu u Serbika kafeu u Fraunefeldenu
Foto: arhiva D. Zimonjić

U prostorijama Kantonalne biblioteke u Frauenfeldu u Švajcarskoj organizovano je još jedno druženje u Serbika kafeu. „Iako iz svima poznatih razloga vreme za okupljanja i druženja nije povoljno odlučila sam da uz poštovanje propisanih mera nastavimo naša okupljana. Ne mogu da prihvatim da je život stao u mnogim sferama pa tako i u domenu kulturnih dešavanja“ istakla je organizator i vođa Serbika kafea Dragana Zimonjić.

Tema poslednjeg druženja bila je „Nije svaka starost ista“ u okviru koje je pogledan kratak deo iz poznate emisije urednika i voditelja Branka Stankovića „Kvadratura kruga“. Na istu temu nadovezala se i gošća večeri Serbika kafea Mirjana Drljača Mandić autorka knjige „Sužnji u predvorjima smrti“.

„Sužnji u predvorjima smrti“, delo Mirjane Drljače Mandić
Foto: arhiva D. Zimonjić

„Zahvaljujući Jeleni Kostić i Biljani Mihajlović, članicama Udruženja pisaca Švajcarske imali smo priliku da čujemo Mirjanino profesionalno iskustvo koje je pretočila u knjigu. Zaista, tema koja navodi na razmišljanje: ko smo, šta smo i da li se treba plašiti smrti? Mirjani veliko hvala na gostovanju, bilo je to novo iskustvo za sve nas. Nadam se da će se do našeg sledećeg susreta situacija poboljšati i da ćemo se družiti sa još većem broja gostiju“, obratila se prisutnima rečima Dragana Zimonjić.

„U cilju samoodržavanja, podređeni nametnutim pravilima distance, potiskujući sebe mi gubimo kompas i usvajamo otuđenost. U patološkim uslovima, zarobljeni čaršijom, čekamo neka bolja vremena, čuvamo zdravlje nezdravim odnosima, gubimo sposobnost da razlikujemo stvarne od umišljenih problema. Ne shvatajući da patimo od samih sebe, osipamo se, propuštamo život i prilike i udaramo klimave temelje svojoj starosti, istakla je autorka knjige „Sužnji u predvorjima smrti“, Mirjana Drljača Mandić i dodala „da nema boljem momenta od onog u kom smo“.

„Ograničeni uslovima, nametnutom fizičkom razdaljinom, mi smo ipak pronašli prečicu do srca i uspostavili bliskost. Zbliženi voljom, zajedničkim temama i smehom, podmladili smo svoju starost koja nas žudno iščekuje. Provedeno veče za mene još jedan je dokaz, koji potrekljuje uverenje izneto u mojoj knjizi koju sam predstavila, da čovek sopstvenim izborom načina življenja, svojim odnosom ka okolini, uviđanjem smisla ili besmisla usvojenih ili nametnutih normi, dobrovoljno i direktno utiče na proces svog umiranja i težinu svoje patnje. Zahvaljujem se Dragani na trudu da nas okupi i sačuva i ostalim na ukazanoj prilici“, istakla je Mirjana Drljača Mandić.

„Nekako o smrti ne razmišljam već o tome kakav svet ostavljam svojoj deci i unuku a i svim ljudima. Želim da to bude svet mira, sloga, slobode, radosti, duhovne i materijalne blagodeti, bezuslovne ljubavi i tu strah nema šta da traži. U nametnutom nam stanju otuđjivanja, straha, nepoverenja Mirjanino delo  „Sužnji u predborjima smrti“ je jedna korisna opomena i usmeravanje ka pravim vrednostima. Bogatom skalom osećanja oformljenih htenja, topla i jednostavna Mirjana nas je uvela u neizbežnost i lepotu izbora sadašnjeg trajanja“, rekla je Biljana Mihajlović, koja je zajedno sa Jelenom Kostić inicirala susret sa Mirjanom Drljačom Mandić. „Hvala Mirjani, Jeleni, Dragani a i svima koji su prisustvovali ovom druženju i onima koji će nas obogatiti svojim iskustvima u nekom od narednih susreta“, dodala je Biljana Mihajlović.

Jelena Kostić, Biljana Mihajlović i Mirjana Drljača Mandić
Foto: arhiva D. Zimonjić