Početna Škola Kako su đaci učiteljice Tatjane Popović u Štutgartu obeležili Dan primirja

Kako su đaci učiteljice Tatjane Popović u Štutgartu obeležili Dan primirja

Učenici srpske dopunske škole, koji pohađaju nastavu u konzulatu R. Srbije u Štutgartu
Foto: T. Popović

Tradicionalno, kao i svake godine u nedelji koja prethodi godišnjici  Dana primirja, nastavnica Tatjana Popović (ujedno i koordinator Srpske dopunske škole u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg) je ovogodišnje predavanje na tu temu posvetila najmlađem ratniku Prvog svetskog rata – osmogodišnjem dečaku Momčilu Gavriću.

U želji da đaci osete duh ratnog vihora, nastavnica je svojim učenicima ispričala priču o životu i borbenom iskustvu  jednog dečaka, koji je preko noći izrastao od dečaka u ratnika.

Rodom iz Trbušnice kod Loznice, Momčilo Gavrić je bio osmo dete oca Alimpija i majke Jelene. „Kada su mu 1914. godine austro- ugarski vojnici zapalili kuću i pobili čitavu porodicu, pridružio se  Šestom artiljerijskom puku drinske divizije kojom je komandovao Stevan Tucović. Iako je u proboju Solunskog fronta ranjen, preživeo je Prvi svetski rat i svoju duboku starost dočekao u Beogradu, gde je i preminuo aprila 1993. Godine“, ispričala je o Momčilu nastavnica Tatjana.

U okviru časa deci je prikazan dokumentarni film u kojem Momčilo Gavrić gostujući u jednoj školi priča o svom životu, bolu i patnji koju je proživeo tokom rata, u ulozi dečaka, ratnika, topdžije,kaplara, jednom rečju – heroja.

U čast najmlađem ratniku Prvog svetskog rata – Momčilu Gavriću
Foto: T. Popović

„Priča samog borca inspirisala je učenike na mnogobrojna pitanja i podpitanja, koja su bila protkana emocijama i empatijom prema svom vršnjaku. U čast svim herojima Prvog svetskog rata i u znak sećanja na Momčila Gavrića učenici su dobili zadatak da likovnim stvaralaštvom prikažu lik Momčila Gavrića kroz decenije njegovog života. Svi učenički radovi biće sastavni deo albuma o borcu, a ne uplašenom nemoćnom dečaku“, istakla je nastavnica Tatjana Popović.

Gledao se i film o Momčilu Gavriću
Foto: T. Popović