Početna Moja Priča Marija Aleksić – nastavnica Srpske škole u Berlinu – odličan pedagog i...

Marija Aleksić – nastavnica Srpske škole u Berlinu – odličan pedagog i zaljubljenik etno pevanja

Nova nastavnica u Srpskoj školi u Berlinu
Marija Aleksić
Foto: arhiva M. Aleksić

Novi redovni nastavnik Srpske dopunske škole u Berlinu je Marija Aleksić. Počela je sa radom početkom ove školske godine. Marija je diplomirani filolog za književnost i srpski jezik, sa deset godina rada kao nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Blaževu (nadomak Brusa). U Brusu je rođena, u kome je odrasla. Filozofski fakultet završila je u Nišu na odseku za Književnost i srpski jezik. „Tokom svog desetogodišnjeg rada bila sam uključena i u neformalne aktivnosti, kao predsednica udruženja građana „Omladinski centar Brus” i realizaciju brojnih projekata, koji su važni za unapređenje društvene svesti i kreativni razvoj mladih ljudi. Pored realizacije projekata za mlade, punih sedam godina vodila sam pevačku grupu Etno grupu Brus i nastupali smo na velikom broju festivala u zemlji i u inostranstvu. Uspeli smo da snimimo i dva profesionalna video-spota i da sačuvamo od zaborava pesme, koje se pevaju na teritoriji opštine Brus”, rekla je Marija.

Rad u Srpskoj dopunskoj školi u Berlinu za Mariju ne predstavlja veliku promenu, sem u načinu rada. „Imam različiti uzrast dece od 7 do 14 godina, pa je neophodno posvetiti se svakom detetu individualno, jer je veliki broj od njih na različitom nivou znanja. Važno je svima njima pronaći zajedničku nit znanja i na osnovu toga pripremati nastavni materijal“, dodala je nastavnica Marija Aleksić.

Svakog dana odvoji po nekoliko sati za pripremu nastavnog materijala i trudi se da materijal bude što raznovrsniji i efektniji kao i prilagođen svakoj starosnoj grupi.  Kako ističe važno je da deca po završetku časa dobiju nova i konkretna znanja, koja mogu da im posluže u svakoj prilici kada razgovaraju o svom poreklu i rodnoj grudi, a sa druge strane da im posluže da što bolje spoznaju svoj rodni identitet.

Takođe u prilog dobrog rada ide i odlična komunikacija sa roditeljima, koja je uspostavljena na početku naše zajedničke saradnje. „Trudimo se da pomognemo jedni drugima u svakoj prilici. Konsultujemo se povodom različitih pitanja i ostvarujemo kvalitetan način saradnje i učenici i roditelji i ja. Za sada sam baš zadovoljna i nadam se da će se tako nastaviti i u budućnosti“, dodala je Marija Aleksić za medijski portal Rasejanje.info.

Pandemija izazvana virusom korona ovoga puta nije zatvorila škole, tako da se nastava održava u učionicama. „Imala sam sreću da sam mogla da počnem sa neposrednim radom u učionici, što smatram na početku mog angažovanja, veoma bitnim za moj rad. Na taj način se zajednički povezujem i sa učenicima i roditeljima i ostvaruje se mnogo bolja interakcija i povratna informacija od strane učenika. Ali ako uslovi budu naložili da se pređe na „onlajn“ nastavu, prilagodićemo se i takvoj situaciji i pokušati da ostvarimo što bolji učinak“, naglasila je Marija Aleksić.

Učenici u prostorijama KUD Zlatni opanka
Foto: M. Aleksić

Broj đaka se iz dana u dan povećava. Marija radi na četiri punkta. Nastavu izvodi u nemačkoj školi na Tempelhofu (Masha-Kaleko-Grundshule), u prostorijama KUD Zlatni opanak, Crkvi Svetog Save i srpskoj zajednici Mladost. Nada se da će u predstojećem periodu otvoriti još jedna nastavna grupa. „Želela bih da poručim svima da posete našu novootvorenu Fejsbuk i Instagram stranicu i da se dodatno informišu o radu Dopunske nastave na srpskom jeziku. Svi zainteresovani roditelji mogu slobodno da me kontaktiraju i na mejl adresu marijaleksic393@yahoo.com

Sa srspkog časa u školi na Tempelhofu
Foto. M. Aleksić

Sa srpskim udruženjima Mladost i Zlatni opanak Marija je ostvarila odličnu saradnju. Čim se stvore bolji epidemološki uslovi planira da formira zajedničke pevačke grupe. Takođe saradnja sa sveštenicima je odlična. Nedeljom se odvija nastava u prostoriji crkve Svetog Save na Vedingu. Sa sveštenicima se dogovara o budućim zajedničkim proslavama i učešću đaka u vannastavnim aktivnostima koje realizuju crkveni oci.

Prvi meseci u radu Srpske škole su vrlo pozitivni i zasigurno će tako i ostati. Pozitivnost i posvećenost poslu se veoma cene i vole. Samo još da zažive i vannastavne aktivnosti pa da bude veće uživanje. Đaci sa velikom radošću dolaze na časove i trude se da što više razgovaraju na srpskom jeziku. Tu pomažu svi. Zato je Marija poručila i roditeljima i đacima da se uz zajednički trud i rad može postoji mnogo toga.  „Uz zajednički trud i rad možemo postići mnogo toga. Želim da fokus stavimo na brojne buduće projekte koje planiramo da realizujemo uz pomoć Ministarstva prosvete, Ambasade Republike Srbije u Berlinu, pravoslavne crkve i klubova, kako bi se naša deca povezivala sa rodnom zemljom i uključivala u nastavne procese i u Srbiji“.

Grad Berlin za nastavnicu Mariju nije nepoznat. Nekoliko puta ga je posećivala a pre četiri godine imala je priliku da živi nekoliko meseci i da uči nemački jezik, upravo u glavnom gradu Nemačke. „Berlin je oduvek za mene poseban grad, čak i u doba pandemije može se elektronskim putem dodatno istražiti i posredstvom mreža dobiti neke zanimljive i nesvakidašnje činjenice. Po prestanku pandemije, biće mi zadovoljstvo da posetim brojne muzeje i mesta koja su kulturno-istorijski važna, kako bih što bolje razumela ritam grada i način života u ovoj prestonici“, istakla je za kraj razgovora nastavnica Marija Aleksić.

Učenici u prostorijama crkve Svetog Save u Berlinu
Foto: M. Aleksić