Početna Događanja Obrazovni krug – susretanja iz četiri zemlje

Obrazovni krug – susretanja iz četiri zemlje

Projekat – Obrazovni krug okupio učenike iz četiri zemlje
Foto: arhiva B. Trivunčić

Početkom nedelje objavili smo utiske učenika Srpske škole iz Štutgarta u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg koji su prvi put nastupili u projektu „Obrazovni krug – susretanja“, kada su se onlajn družili učenici škola iz Beograd, Zaječara, Subotice, Novog Pazara, Stapara, Pariza, Vićence, Minhena, Hamburga i pomenutog Štutgarta.
Stevan Kovačević je idejni tvorac projekta „Obrazovni krug – susretanja“ (ujedno on je i direktor i osnivač Krosa RTS-a). Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Kancelarije za dijasporu i Srba u regionu Vlade Republike Srbije, Francuskog instituta u Beogradu i Matematičkog instituta SANU. Autor je dr Gordana Stepić, a koautor programa projekta Blaženka Trivunčić (ujedno koordinator Srpske dopunske škole za Francusku, Italiju i Sloveniju).

„Učenike dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu i njihove vršnjake iz matice, koji uče francuski, italijanski i nemački kao drugi strani jezik, povezala je prilika da ličnostima iz oblasti sporta, kulture i nauke postave pitanja“ rekla je Blaženka Trivunčić i dodala: „Osnovni cilj projekta je vežbanje jezičkih kompetencija na primeru vršnjačkog učenja i predstavljanja tema iz različitih oblasti. Upoznavanje sa uspešnim ličnostima pruža novu dimenziju učenja, negovanje osećaja zajedništva i ljubavi prema Srbiji“.

Uspešnim ličnostima iz Srbije postavljena su zanimljiva pitanja
– dok su odgovori bili još interesantniji
Foto: arhiva B. Trivunčić

Na ovom druženju učenika iz četiri zemlje gosti su bili: Stefan Arsenijević, profesor Fakulteta dramskim umetnosti i reditelj; Slobodanka Rakić-Šefer, akademski slikar; Davor Štefanek, svetski i olimpijski šampion u rvanju; prof. dr Žarko Mijajlović, matematičar i autor monografije Mihajlo Petrović Alas; prof. dr Zoran Ognjanović, direktor Matematičkog instituta SANU i domaćin konferencije.

„Skoro tročasovno naizmenično druženje proteklo je veoma brzo. Pitanja mnogo zanimljivih, a odgovora još lepših: Da li se naš olimpijski šampion tukao kao dete, šta jede, kako se osećao prilikom najveće pobede i poraza; da li se matematikom mogu izraziti nedokučive stvari, kako se neguju matematički talenti, kako se prevazilazi trema na sceni, šta su želeli da budu kad porastu, kako su otkrili talenat, zašto slikar bira neki motiv i šta on za njega znači, šta je za njih najveći uspeh… Dečji radovi na temu „Susret koji ću pamtiti“ biće najbolji indikatori ostvarenosti planiranih ishoda“, dodala je koordinatorka Blaženka Trivunčić.

Uz obrazovne i vaspitne ciljeve, postignuti su i praktični – kroz konkretnu dvosmernu komunikaciju i učeničku jezičku i misaonu produktivnost. Novi vid projekta doprinosi ostvarivanju zadataka savremene nastave i potreba modernog učenika, uz inovativnost u postupcima predstavljanja i usvajanja sadržaja iz kulture, nauke i sporta.

Video-konferencije organizovao je i vodio Stevan Kovačević iz Matematičkog instituta u Beogradu.