Početna Zanimljivosti Pre 80 godina na današnji dan Mađarska i Jugoslavija potpisale ugovor o...

Pre 80 godina na današnji dan Mađarska i Jugoslavija potpisale ugovor o trajnom prijateljstvu

Na današnji dan, 12. decembra 1940. godine, Kraljevina Jugoslavija potpisala je sa Mađarskom Ugovor o večnom prijateljstvu. Njegovo kršenje kasnijim napadom na Jugoslaviju, bio je razlog da mađarski premijer Pal Teleki izvrši samoubistvo, pišu Srpske nedeljne novine.

U delegaciji koja je 12. decembra 1940. u Beogradu potpisala Ugovor o večnom prijateljstvu i miru između Jugoslavije i Mađarske, bio je i tadašnji mađarski premijer Pal Teleki.

Svega nekoliko meseci kasnije, kada je Mađarska dozvolila da nemačke trupe uđu na njenu teritoriju i da udruženim snagama napadnu Jugoslaviju, Pal Teleki je izvršio samoubistvo. Na stolu je ostalo pismo upućeno Miklošu Hortiju, mađarskom regentu:

„Vaše visočanstvo, pregazili smo reč koju smo dali, i to iz kukavičluka. Nismo ispoštovali sporazum o trajnom miru sa Jugoslavijom. Nacija to oseća, a mi smo odbacili svoju čast. Sada smo saveznici nitkova, jer nijedna reč o navodnim zločinima u Jugoslaviji nije tačna. Ni protiv Mađara, čak ni protiv Nemaca. Postaćemo lopovi! Krašćemo ljudska tela i duše! Nacija smeća. Nisam Vas sprečio u tome. Ja sam kriv”, stoji u oproštajnom pismu.

Nemačka je tri dana kasnije, 6. aprila 1941. godine napala Jugoslaviju. Mnogi istoričari Telekijev čin posmatraju patriotskim delom i znakom protesta protiv okupacije.

„Njegovo samoubistvo je bilo žrtva koja je trebalo da njega i njegov narod oslobodi krivice za učešće u napadu Nemačke na Jugoslaviju“ zapisao je britanski premijer Vinston Čerčil, a prenele Srpske nedeljne novine, list srpske zajednice u Mađarskoj.