Početna Događanja 78. godina od smrti Nikole Tesle

78. godina od smrti Nikole Tesle

Trg Nikole Tesle na Nijagari
Foto: Srpska škola Nikola Tesla, Nijagara

Predstavnici srpske škole Nikola Tesla sa Nijagarinih vodopada u Kanadi dosledno neguju ime srpkog velikana, po kome su i nazvali svoju školu. Ne propuštaju nijedan veliki datum vezan za velikog srpskog naučnika i sa puno poštovanja mu odaju svaku vrstu počasti. Tako je bilo i danas, na dan smrti Nikole Tesle.

„Na današnji dan, najradosniji hrišćanski praznik Božić, tačno pre 78 godina jedan od najvećih sinova našeg naroda Nikola Tesla napustio je ovozemaljski život i otišao u večnost. Koliko je to bio veliki gubitak ne samo za naš narod nego za sve narode sveta nije potrebno mnogo objašnjavati. Čovek koji je zadužio celo čovečanstvo ove nam zajedničke planete nikada ljude nije delio po veri i naciji, na bogate i siromašne, svojim genijalnim idejama podario je dobrobit svima.

Direktor srpske škole Nikola Tesla na Nijagarinim vodopadima Borislav Živković
Foto: Srpska škola Nikola Tesla, Nijagara

Bez njegovih epohalnih izuma teško da bi mogli zamisliti današnji savremen način života. Toliko toga nam je dao a tako malo mu je vraćeno i najmanje što možemo učiniti je bar da se setimo dana njegovog rođenja i dana kada je otišao sa ovozemaljskog života u neka samo njemu znana nebeska prostranstva.  Večna ti slava i hvala Nikola“, istakli su predstavnici Srpske škole Nikola Tesla sa Nijagarinih vodopada.

Srpska škole Nikola Tesla ulazi u 11 godinu postojanja. Za to vreme složna srpska zajednica na čelu sa srpskom školom se potrudila Nikola Tesla i kanadskim tehničkim muzejom Nikola Tesla dobije prvo spomenik na Nijagarinim vodopadima, a potom da u januaru prošle godine područje oko Teslinog spomenika do hidrocentrale iz 1892. godine dobije naziva Nikola Tesla Plaza.

Podsećanja radi prva hidroelektrična stanica podignuta je na reci Nijagara 1881. godine, a do jednog od najvažnijih trenutaka u istoriji razvoja struje došlo je 1896. kada je postrojenje uspelo da transportuje električnu energiju čak nešto više od 40 kilometara dalje, do Bafala. Veliki deo zasluga oko podizanja prve hidrocentrale koja je proizvodila naizmeničnu struju pripada upravo Nikoli Tesli.