Početna Događanja Nagrađeni učenici Srpske škole u Baden-Virtembergu na konkursu DKCB „Smešne priče i...

Nagrađeni učenici Srpske škole u Baden-Virtembergu na konkursu DKCB „Smešne priče i pesme“

Dečji kulturni centar – Beograd je raspisao literarni konkurs „Smešne priče i pesme“. Na konkursu su učestvovali učenici Nataše Milenković, nastavnice u dopunskoj školi na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg. Tema konkursa je inspirisala učenike da svoju maštovitost izraze kroz poeziju ili prozu izazivajući smeh kod čitalaca. Na dan školske slave Svetog Save stigla je vest da je Jovana Milinković iz Ajslingena osvojila prvo mesto u kategoriji učenika do 4. razreda. U kategoriji učenika 5. razreda Filip Živković iz Sindelfingena je osvojio drugo mesto, a u kategoriji od 5. do 8. razreda za poeziju drugo mesto pripalo je Sari Milenković iz Ajslingena. U vezi sa tim, nastavnica Nataša Milenković sa nama je podelila svoja iskustva i zapažanja:

„Smeh nam je svima u ovom teškom periodu zaista potreban. Deca vole da se smeju, otuda inspiracija da pišu pesme i priče o neobičnim, čudnim, nesvakidašnjim i nemogućim situacijama, koje izazivaju smeh. Filip i Jovana su zamenili uloge sa svojim roditeljima. Maštali su, izmišljali, i kroz neobične situacije poslali poruku ne samo čitaocima, već i svojim roditeljima. Jovana Milinković posmatra svoje roditelje u ulozi dece, ljutito im se obraća  i kaže da je dosta igre, da uzmu knjige u ruke, čak im preti kaznom ukoliko dobiju loše ocene. Sa druge strane, u svetu mašte Filipa Živkovića on i sestra čiste kuću, a mama i tata se igraju kao mala deca“.
Veoma zadovoljna nastavnica Nataša Milenković je dodala da su učenici srećni i da se raduju diplomama, zahvalnicama, pohvalama i knjigama koje dobiju učestvovanjem na konkursima ili smotrama. „Jovana Milinković je tokom ove školske godine već drugi put nagrađena. Ovom prilikom Jovana je izjavila da su njeni roditelji ponosni na nju i njen uspeh i da su je nagrade dodatno motivisale da bude još bolja i uspešnija i da je mnogo srećna jer je baš njen rad odabran u Srbiji“, naglasila je nastavnica Nataša.

Učenica Sara Milenković pohađa dopunsku nastavu šest godina. Osvojila je mnogo diploma, priznanja, pohvalnica i nagrada tokom proteklih godina, i u vezi sa tim izjavila je: „Iznova se radujem svakoj pohvali ili diplomi. Ovog puta osvojila sam drugo mesto, a nedavno sam pohvaljena i na konkursu „Radovićev venac“. Učestvovala sam na mnogobrojnim konkursima, kao što su: „Čitalići“, „Gordana Brajović“, „Mašta i snovi“, „Medijana dečjeg književnog stvaralaštva“, „Dječje carstvo“, „Dani ćirilice“, „Pričala mi baka – Deca pevaju otadžbini“, “„Kraljevstvo bijelih rada“, „Moja otadžbina Srbija“ itd. Neizmerno se radujem i ponosna sam jer svakim učešćem negujem srpski jezik i ćirilicu daleko od moje domovine Srbije, koja mi, moram priznati, puno nedostaje.“

Filip Živković ističe da je ponosan na sebe i da su njegovi roditelji srećni zbog njegovog uspeha. Beskrajno se raduje i zahvaljuje žiriju koji je nagradio njegovu priču. „Trudiću se da i dalje motivišem svoje učenike da svoje misli i osećanja izraze na njima svojstven način kroz pisanu reč ili likovni izraz. Vrlo sam zadovoljna dosadašnjim napretkom svojih učenika. Srećna sam kada ugledam osmehe na njihovim licima i radost za vreme nastave. Raduje me to što vole da dolaze na časove i što rado učestvuju u raznim aktivnostima. Uvek su spremni za nove zadatke i izazove, a napredak na taj način ne može izostati. Iz dana u dan su sve bolji, a njihov maternji jezik postaje bogatiji. Posebno sam počastvovana time što su se istakli baš radovi učenika iz dijaspore, jer je to potvrda da smo svi zajedno na pravom putu“, dodala je Nataša.

Koordinatorka dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg Tatjana Popović o osvojenim nagradama ponosno je istakla:

„Nataša Milenković je koleginica koja u svom radu dosta vremena posvećuje darovitoj deci. Njeni učenici su do sada osvajali najviše nagrade na različitim literarnim i likovnim konkursima. Uspeh učenika koleginice Nataše, kao i uspesi učenika čitavog tima nastavnika pokrajine Baden-Virtemberg još jednom potvrđuju ljubav i posvećenost poslu koji obavljamo. Put od ideje do realizacije, od prvog poteza olovke, preko učešća na konkursu i na kraju nagrade je dug. Put mašte i kreativnosti, kojim deca prolaze tokom stvaranja svojih radova,  takođe je i put obrazovanja na kojem deca uče i stiču nova saznanja. Zato je svako učešće na konkursu i svaki rad naših učenika velika radost za svakog nastavnika i mene kao koordinatora dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg“, naglasila je koordinatorka Popović.

Uz dozvolu autora Jovane, Filipa i Sare kao i njihove nastavnice Nataše Milenković u narednom tekstu prenosimo nagrađene dečije radove.