Početna Događanja SPOJI pomogla još jednu višečlanu porodicu u Srbiju – za Kostoviće iz...

SPOJI pomogla još jednu višečlanu porodicu u Srbiju – za Kostoviće iz sela Ljuljac kod Novog Pazara novo kupatilo

Članovi humanitarne Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI od svog postojanja 2009. pomažu svoj narod kome je potrebna pomoć a posebno na Kosovu i Metohiji i to porodice sa troje i više dece. Pomoć je do sada stigla na mnoge adrese, vraćeni su osmesi na mnoga lica i mnogima su olakšani  svakodnevni egzistencijalni problemi. Pored humanitarnog rada ova organizacija je poznata i po očuvanju, negovanju, proučavanju i promovisanju srpkog jezika i pisma, srpske istorije i tradicije, kulture i duhovnosti, srpskog kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta.

Ova humanitarna organizacija se širom sveta pročula po inicijativi da se rodni grad Diane Budisavljević Inzbruk oduži ovoj heroini, koja je za vreme Drugog svetskog rata iz ustaških logora u Nezavisnoj državi Hrvatskoj izvukla i zbrinula preko 15000 pretežno srpske dece, od kojih je preko 12000 preživelo rat. Grad Inzbruk je postavio tablu na rodnu kuću i dao njeno ime jednom vrtiću i parku. Članovi HO SPOJI su se, kao što smo u više navrata pisali, izborili da na spomen obeležju stoji da je Diana Budisavljević, rođena Obekser spašavala pretežno srpsku decu.

Mladi volonteri upravo te organizacije su ovih dana završili još jednu humanitarnu akaciju. Oni su članovima porodice Kostović iz sela Ljuljac kod Novog Pazara pružili pomoć u vrednosti od 2113 evra, kao i paketiće za decu sa igračkama, slatkišima i slanišima.

Kostovići presrećni zbog pomoći
Foto: arhiva SPOJI

Porodica Kostović je višečlana porodica u kojoj živi 13 osoba i niko nije zaposlen. Žive od 250 evra mesečno, 70 evra dečijeg dodatka i 180 evra penzije. Njih su članovi SPOJI prvi put posetili u januaru 2020.godine.

Bave se poljoprivredom za svoje potrebe, seju pšenicu, a kad ima posla, kose 3-4 hektara deteline ili pomažu u susednom mestu u seči drva, za šta dobijaju dnevnicu po 20 evra. Imaju dve krave, pet svinja, nekoliko prasića, kozu i nešto živine, a nedavno su nabavili i nekoliko ovaca koje su se ojagnjile.Kuća i dvorište su im bili u lošem stanju, ali im je organizacija „Srbi za Srbe“ obezbedila izolaciju za kuću i kompletnu novu stolariju, kao i drenažu i betonsku stazu oko kuće, što je već znatno poboljšalo stanje njihove kuće, čiju unutrašnjost se trude da održavaju.

„Nakon prve posete ovoj porodici, rešili smo da im renoviramo kupatilo koje je bilo u katastrofalnom stanju, kao i da majci Radovanki olakšamo kućne poslove i u tu svrhu joj pomognemo kupovinom mašine za pranje sudova. Veći deo finansijskih sredstava za tu namenu smo krajem maja 2020. u rekordnom roku od samo nekoliko dana sakupili uz pomoć preko 40 donatora širom sveta, dok smo ostatak koji je bio potreban pokrili iz našeg Fonda za pomoć ugroženim porodicama u Srbiji“, naveli su vredni volonteri iz austrijskog Inzbruka.

Problem kod realizacije renoviranja bila je pandemija koronavirusa, koja je paralisala ceo svet. Evropa je bila zatvorena,  što je umnogome otežavalo organizaciju i sprovođenje ove akcije u delo. Pokušavali su da preko oca Slobodana Đorića i prijatelja iz Novog Pazara pronađu majstore, koji bi izveli radove u kupatilu porodične kuće Kostovića. Loše situacija u Novom Pazaru prouzrokovanom pandemojom je dodatno otežavala planiranu realizaciju pošto su majstori su po samo blagom poboljšanju situacije bili prebukirani i preopterećeni. „Sav posao koji su pomerili zbog virusa morali da nadoknade“. Ipak su se početkom decembra javili vodoinstalater Miroljub Plavšić i keramičar Radoica Raković, koji su posvedočili da znaju porodicu Kostović i da će uraditi kupatilo.

„Radovi su počeli sredinom decembra, kada su naši članovi iz ogranka u Srbiji odvezli materijal u Ljuljac, a zatim smo čekali dok radovi budu završeni i u međuvremenu se pripremali za završnu posetu Kostovićima. Nekoliko dana pred polazak, a tokom Božićnih praznika, javili su se ljudi dobrog srca iz Petrovca na Mlavi i okolnih mesta, koji su donirali igračke, odeću i obuću za male Kostoviće, a pred sam polazak nabavljena je i mašina za pranje sudova. Ukupna vrednost pomoći iznosi 2.113,49 evra, dok su troškovi puta, slatkiša i grickalica i drugih troškova iznosila 115,57 evra“, istakli su članovi SPOJI:
Oni su dodali da je da su zadovoljni onim što su doživeli tokom posete „ovom predivnom delu naše lepe Srbije i još divnijoj dečici koja su nam u život unela neke nove vidike, vratile veru u bolje sutra, ne može se rečima opisati već jedino možda može stati u jednu rečenicu dede Momira Kostovića: „Pomogli su nam i drugi, ali niko nije ovoliko okrenuo glavu za nama i usrećio ovoliko našu dečicu, Bog neka vas čuva i samo vam dobro dadne.“ A suze u njegovim očima su najbolji pokazatelj da samo one najiskrenije i najčistije emocije spajaju ljude i bivaju prepoznate““, naglasili su mladi članovi humanitarne organizacije SPOJI.

Kostoviće čine: deda Momir (84), baba Gavrila (85), otac Dragi (58), majka Radovanka (55) i deca Miloš (25), Miljan (14), Tanja (13), Ivan (12), Danila (7), Luka (6), Anđela (4) i Kristijan (2), kao i druga baba, Radovankina majka koja se posle smrti muža doselila kod njih pre par meseci.