Početna Događanja Strip kaiš Dečijeg kulturnog centra Beograd se održava od 6. do 11....

Strip kaiš Dečijeg kulturnog centra Beograd se održava od 6. do 11. februara

Đurđe Manjevčić, 6 godina prva nagrada
Foto: DKCB

Ovogodišnji Međunarodni konkurs STRIP KAIŠ, četvrti po redu održaće se „onlajn“ od 6. do 11. februara u Dečjem kulturnom centru Beograd (DKCB). „Na adresu Dečjeg kulturnog centra Beograd stiglo je oko 870 radova dece i mladih (uzrasta od 5 do 18 godina) iz zemlje i inostranstva (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Finska, Gudžarat – Indija)“, rečeno je u pres službi DKCB .

„Strip – kaiš je najjednostavnija, ali i vrlo zahtevna forma priče u slikama, jer je potrebno u nekoliko kadrova ispričati jezgrovitu i zanimljivu zamisao koja je kompoziciono i likovno dobro ukomponovana, pa su pažnju žirija privukli oni stripovi koji su poput filma imali dobru režiju. Stručni žiri (Mileta Miloradović, karikaturista i likovni pedagog; Vladimir Vesović, strip autor i likovni pedagog; Filip Stanković, strip autor i Uroš Maksimović, grafički dizajner i ilustrator) u ocenjivanju davao je primat onim radovima koji su ispunili zadatu formu strip – kaiša, kao i radovima koji su kompoziciono uspešno usaglasili likovne i literarne elemente“, istakla je Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa za odnose s javnošću i marketing DKCB.

Simona Matović, 9 godina prva nagrada
Foto: DKCB

,,Trenutno stanje podstaklo je mlade da se kroz svoje radove okrenu i aktuelnim dešavanjima i iskažu svoje stavove, koje nikako ne smemo zanemariti, a ono što me još više raduje je što im to nije ugasilo i duh. Originalna ideja i smisao za humor uvek će biti preovlađujući faktor, ne samo u formi strip kaiša, već i kasnije u životu“, izjavio je jedan od članova žirija, strip autor Filip Stanković.

Ideja održavanja izložbe selektovanih radova je prvenstveno povod za likovni susret, pregled trenutno dobrih ostvarenja i otkrivanje novih tajni devete umetnosti, kroz razgovor i praktičan rad. ,,Kako sada nismo u mogućnosti da napravimo izložbu i susret u realnom prostoru i vremenu, preselili smo se na društvene mreže i pripremili virtuelnu izložbu i zanimljiv program za radoznale ljubitelje devete umetnosti.’’ – istakla je Lidija Seničar, urednik likovnih programa u Dečjem kulturnom centru Beograd. Pored izložbe selektovanih radova, sve radionice će biti snimljene i prezentovane na Jutjub kanalu Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Iva Ilić, 9 godina druga nagrada
Foto: DKCB

PROGRAM:

•         VIRTUELNA IZLOŽBA „STRIP KAIŠ“

6. februar, Yutjub kanal Dečjeg kulturnog centra Beograd

•         PRAKTIČNO-TEORIJSKA RADIONICA „SVE TAJNE KARIKATURE ZA RADOZNALE“

6. februar, 10-12  časova, Dečji  kulturni centar Beograd

Vodi: Mileta Miloradović, karikaturista i likovni pedagog Studija za strip i karikaturu Dečjeg kulturnog centra Beograd 

Milica Končar 18 godina druga nagrada
Foto: DKCB

•         „U ZEMLJI SANJALIJI“

9. februar, 11-12  časova, Dečji kulturni centar Beograd

Razgovor sa Zoranom Stefanovićem, piscem i istoričarem pop kulture o stvaralaštvu i životu Đorđa Lobačeva, jednim od osnivača evropskog stripa

•         PRAKTIČNO-TEORIJSKA RADIONICA „O UMETNOSTI STRIPA – OD IDEJE DO REALIZACIJE“

11. februar, 11-12 časova, Dečji kulturni centar Beograd

Vodi: Vladimir Vesović, strip autor i likovni pedagog

Leonardo Barbi, 13 godina treća nagrada
Foto: DKCB

Spisak nagrađenih učesnika IV Međunarodnog konkursa – STRIP KAIŠ, raspoređenih u četiri starosne kategorije  kao i spisak autora selektovanih radova za izložbu, može se videti na sajtu www.dkcb.rs Među pohvaljenom decom iz rasejanje se nalazi Emina Sulejmanović iz Finske.